Siakap Keli

Ibu Mengamuk Anak ‘Kantoi’ Guna Robot Siapkan Kerja Sekolah

Kisah seorang pelajar muda yang menggunakan “robot tulisan tangan” yang dipanggil untuk menyelesaikan kerja rumah sepanjang cuti Tahun Baru Cina dalam masa yang singkat menjadi berita utama di China minggu lalu dan menjadi perdebatan hangat di kalangan orang ramai.

Berita melaporkan kes pelajar sekolah menengah dari Harbin menghabiskan 800 yuan (RM500) pada sebuah robot menyalin yang membolehkannya menyelesaikan tugas dan eseinya dalam waktu singkat.

Walaubagaimanapun, ibu kepada gadis itu berasa sangsi apabila anaknya dapat menyiapkan kerja rumah dengan masa yang singkat tanpa sedikit pun kesilapan.

Segalanya terbongkar apabila dia membersihkan bilik anaknya dan menemui pelekat logam yang aneh berserta bungkusan yang didalamnya berupa mesin didakwa boleh meniru apa-apa tulisan tangan.

Selepas anak perempuannya mengaku menggunakan peranti itu untuk menyelesaikan kerja rumah, ibu kepada anak itu bertindak berkongsi perkara tersebut melalui media sosial dengan kapsyen, “Ia boleh bantu anda buat kerja rumah, tapi boleh ke ia bantu semasa ujian nanti?”

The South China Morning Post (SCMP) melakukan sedikit penyelidikan mengenai “robot tulisan tangan” yang menarik ini dan mendapati banyak tawaran di platform online China Taobao, dengan harga antara 200 yuan ($ 30) hingga lebih dari 1,000 yuan ($ 147). Lebih banyak versi lanjutan dilaporkan membolehkan pengguna memasukkan gaya tulisan tangan mereka sendiri dengan menggunakan aplikasinya untuk menulis 6,000 aksara Cina setiap sekali untuk membolehkan robot mempelajarinya.

Peranti boleh menghasilkan semula tulisan tangan pengguna dengan baik sehingga sangat sukar untuk mengatakannya tidak ditulis oleh mereka.

SCMP menemui kumpulan sembang dalam talian mengenai robot tulisan tangan yang dibuat oleh pakar robot robot LiteTech, dengan sekitar 800 ahli, kebanyakannya telah menyertai selepas membaca berita tular mengenai gadis itu di Harbin.

Akhbar tempatan Harbin Daily juga mewawancara peniaga yang menjual robot penyalin itu dan mendapati bahawa kebanyakan pelanggannya adalah pelajar.

Robot tulisan tangan biasanya terdiri daripada bingkai logam yang memegang kepingan kertas di tempatnya dan lengan mudah alih yang boleh dilekatkan pen atau pen mata air. Ia disambungkan ke komputer melalui kabel USB dan dilengkapi dengan perisian yang memberitahu sebarang teks yang perlu ditulis. 

Robot tersebut dilaporkan berkelajuan kira-kira 40 perkataan seminit.

Sumber: Oddity Central