Siakap Keli

Kerajaan Berunding Mahu Ambil Alih Lebuh Raya – Dr. Mahathir

Kerajaan memulakan rundingan dengan Gamuda Berhad untuk mengambil alih konsesi empat lebuh raya yang syarikat tersebut mempunyai pegangan majoriti, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Lebuh raya berkenaan ialah Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (SPRINT), Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Tetowong SMART, kata beliau.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri hari ini, Dr Mahathir berkata kerajaan berhasrat untuk memansuhkan mekanisme tol sedia ada apabila berjaya mengambil alih lebuh raya berkenaan.

“Pakatan Harapan telah berjanji dalam manifesto pilihan raya untuk mengambil alih konsesi lebuh raya dan memansuhkan kutipan tol secara berperingkat, mengikut syarat-syarat perjanjian konsesi,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata sebagai ganti, ‘congestion charge’ atau caj kesesakan akan diperkenalkan di mana pengguna akan hanya dikenakan bayaran caj kesesakan yang sama dengan kadar tol sedia ada untuk waktu puncak selama enam jam sehari.

“Semasa tempoh ‘off-peak’ (luar waktu puncak) antara 11 malam dan 5 pagi, penggunaan lebuh raya adalah percuma.  Bagi penggunaan waktu biasa, pengguna akan menikmati diskaun 30 peratus berbanding kadar tol sedia ada,” katanya.

Dr Mahathir berkata kutipan caj kesesakan akan digunakan untuk menampung kos operasi dan penyelenggaraan lebuh raya serta bayaran balik pinjaman manakala lebihan kutipan akan disalurkan kepada dana pengangkutan awam untuk meningkatkan kualiti pengangkutan awam di Malaysia.

Beliau berkata maklumat lanjut berkenaan cadangan berkenaan akan diumumkan Kementerian Kewangan pada masa yang sesuai.

— BERNAMA

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Nur Farra

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di