Siakap Keli

Lelaki Rampas Pesawat Dakwa Nak Jumpa Menteri Ditembak Mati Pasukan Khas

Komando Bangladeshi menyerang pesawat penumpang Biman Bangladesh Airlines di sebuah lapangan terbang di bandar tenggara Chattogram dan menembak seorang lelaki bersenjata yang cuba merampas penerbangan di Dubai pada Ahad, lapor agensi berita Xinhua.

Ketua Umum Motiur Rahman dari Tentera Bangladesh memberitahu wartawan bahawa lelaki bersenjata itu meninggal akibat kecederaan yang dialami semasa operasi komando.

Beliau berkata perampas yang dikenali sebagai Mahadi, 25, mempunyai pistol dengannya. Suspek itu agresif dan enggan menjawab seruan rundingan, tambah General Rahman.

Seorang pegawai Perhubungan Awam Inter Perkhidmatan (ISPR) Angkatan Tentera Bangladesh memberitahu Xinhua dalam mesej telefon bahawa semua penumpang dipindahkan selamat dari penerbangan BG147.

Menurut para pegawai, penerbangan pengangkut bendera negara membuat pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Shah Amanat di Chattogram, kira-kira 242 km di tenggara Dhaka pada kira-kira pukul 5.40 petang waktu tempatan (1140 GMT), jam selepas penerbangan dari Dhaka .

Naib Presiden Udara Muhammad Mafidur Rahman dari Angkatan Udara Bangladesh, yang mengetuai operasi komando, memberitahu wartawan bahawa terdapat 142 penumpang, lima krew kabin dan dua juruterbang dalam pesawat Boeing 737-800.

Pengerusi Awam Penerbangan Awam Bangladesh (CAAB) Naim Hassan berkata suspek, yang kelihatan agak tidak seimbang secara mental, memberitahu juruterbang bahawa dia mempunyai masalah dengan isterinya yang ingin memberitahu perdana menteri negara itu. – Bernama

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Nur Farra

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di