Siakap Keli
Gambar: Alodokter

Doktor Ini Beri Penjelasan Yang Ramai Tak Tahu Mengenai Cara Nak Pilih Oat

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Dalam menjaga kesihatan peribadi, ramai orang mula menitikberatkan gaya pemakanan seharian untuk kekal sihat, cergas dan bertenaga. Pelbagai pilihan variasi makanan yang berkhasiat seperti chia seed, instant oat dan snack sihat yang mudah didapati di pasaraya juga nampaknya telah merancakkan lagi peningkatan terhadap kesedaran orang ramai hari ini untuk menjaga kesihatan tanpa mengenal had umur.

Namun begitu, tidak ramai yang mengamalkan makan bijirin oat setiap hari secara konsisten terutama sewaktu menikmati sarapan pagi. Walaupun kebaikan oat untuk kesihatan jauh lebih bermanfaat dari sebungkus nasi lemak dan sekeping roti canai telur, namun tidak semua daripada kita mampu menikmati bijirin ini setiap hari. Mungkin kerana rasanya yang tidak seenak sambal nasi lemak menjadikan ia kurang nikmat untuk dimakan setiap hari.

Tahukah anda, nutrisi yang dibekalkan bagi separuh cawan hidangan oat kepada tubuh badan anda mampu menyamai 13 gram berat protein yang menjadi sumber bagi pembinaan tisu kulit, penghasilan enzim dan hormon sihat, menguatkan tulang dan otot serta baik untuk sel darah.

Bagi yang mementingkan kesihatan luaran dan dalaman, anda akan terkejut selepas mengetahui kesan daripada mengamalkan makan oat setiap hari. Namun, dengan pelbagai lambakan pilihan oats yang ada di pasaran sudah tentunya membuatkan anda sukar untuk memilih mana yang terbaik untuk anda. Ikuti perkongsian dari Dr Hafiz Sulaiman ini mengenai pemilihan oat yang terbaik kerana walaupun bentuknya serupa tetapi khasiatnya amat berbeza.

 

JENIS-JENIS OAT. SAMA TAPI TAK SERUPA

Dah lama nak buat perkongsian berkenaan perbezaan oats ini. Hari ni saya sempat curi masa pergi Tesco tengok label produk oats untuk kepastian dan rujukan.

Quaker Oats ada beberapa jenis yang popular. Instant, Quick dan flavoured Bagi yang diet untuk kurus dan sihat, pemilihan jenis oat yang sesuai mungkin memberi impak yang berbeza dengan ketara.

Saya merasa perlunya membuat perkongsian ini kerana terdapat nasihat kurang tepat beberapa bulan yang lepas si ruangan komen artikel saya. Pengambilan “instant oats” dan “quick oats” dikatakan sama sahaja kesannya kepada kesihatan.

Jika dilihat kandungan Quaker oats, kandungan nutrisi pada label Instant dan Quick Oats adalah sama 100%

Tiada beza langsung.

Adakah kandungan di dalamnya berbeza tapi tak dinyatakan?

Saya tidak rasa begitu. Kandungannya adalah 100% oats tanpa pengawet dan tanpa aditif tambahan. Syarikat makanan ternama seperti Quaker Malaysia tak mungkin ambil langkah sedemikian.

Maka apakah impak pada kesihatan adalah serupa antara kedua jenis oat ini?

Tidak tuan puan. Ini yang dikatakan sama tapi tak serupa.

Lupakan jenama. Saya cerita secara amnya ya..nanti ramai pula pm saya tanya macam-macam brand okay atau tidak.. 😂😂 haru biru saya.

 

Beza antara instant oats dan quick oats ialah kaedah PEMPROSESANNYA

Instant oats

Instant oats merupakan oat yang paling banyak diproses. Ia sudah sedia masak, dikeringkan, digelek dan dilenyek sangat nipis. Maka teksturnya sangat halus dan berkrim apabila bercampur dengan air panas. Oat jenis segera ini boleh terus dimakan!

 

Gambar: Shopee

Quick oats

Quick oats pula ialah oat instant yang dipotong kurang nipis berbanding instant oat. Maka ia perlu dimasak seminit dua.

 

Gambar: Eat This Much

Rolled oats

Rolled oats merupakan oat yang sudah digelek namun belum dimasak . Rolled oats juga dipotong lebih tebal. Maka ia perlu dimasak selama lebih kurang 5 minit.

Ia juga dipanggil oat “peseng lama” oleh orang teganu beginilah caranya oat dimakan oleh orang putih zaman dahulu kala. Potong halus dan gelek..lepas tu masak atas dapur.

 

Gambar: The Hive Bulk Foods

Steel Cut

Oat yang paling kurang diproses ialah oat jenis “steel cut”. Oat jenis ini dipotong kasar-kasar daripada bijirin oat yang dipanggil oat groat. Bila dikunyah rasanya kenyal dan kekacangan sedikit perisanya.

Apabila diperhatikan pemprosesannya adalah secara fizikal semata tanpa bahan aditif apatah lagi bahan kimia. Kandungan nutrisi di dalam kesemua jenis oats masih sama walaupun berat semuanya sama.

 

Gambar: Amazon.com

Namun begitu, perbezaan paling besar yang memberi impak kepada kesihatan ialah:

“KADAR PENYERAPANNYA.”

Semakin halus sesuatu oatmeal, semakin cepat penyerapannya ke dalam badan. Walaupun jumlah serat di dalamnya sama.

Steel cuts paling kurang diserap menjadi gula ke dalam darah.
Rolled oats lebih mudah diserap.

Akhirnya quick oats dan instant oats paling senang diserap ke dalam darah sebagai gula.

Makan oats instant (dan quick) dari sudut kadar penyerapan gula adalah lebih dahsyat daripada minum air coke dan Fanta. berdesup gula darah naik mencanak!

Oats instant punyai indeks glisemik yang sangat tinggi. Rujuk indeks glisemik dari Universiti Harvard. Lebih tinggi indeks glisemik, lebih tinggilah penyerapannya ke dalam darah sebagai gula.

 

Gambar: The Slimmerz

 

Tinggi gula dalam darah bukan sahaja bahaya kepada pesakit kencing manis, tetapi juga meningkatkan KERADANGAN..sakit sendiri, sakit jantung, kanser, buah pinggang dan banyak sistem dalam badan jadi punah sebab gula darah tinggi.

Gula tinggi dalam darah juga sebenarnya punca kegemukan. Lemak badan tak jadi kembang sebab makan banyak makanan berlemak. Tetapi lemak badan makin berkumpul dengan pengambilan gula berlebihan.

Macam mana nak sukat pengambilan gula berlebihan atau tidak ni. Senang saja tuan-tuan puan puan. Selagi boroi dikandung badan..selagi itulah maknanya gula/karbohidrat dalam diet kita masih berlebihan.

Ironi sebab orang takut makanan kolesterol dan berlemak sebab takut gemuk..walhal ia bukan penyebab kegemukan yang saintifik. Tetapi gula tinggi hasil daripada pemakanan tinggi indeks glisemik seperti instant oat inilah yang menyebabkan kita jadi semakin lapar, ketagihan makanan dan mengganggu aktiviti metabolik (hormon, biokimia) badan.

Ingat oat segera, ingat gula. Lupakan saja badan kurus atau sihat kalau masih ambil oats. Serat larut atau tidak, ia tidak akan “meneutralkan” kesan toksik gula berlebihan di dalam darah. Jangan buat kelakar.

Jangan termakan dengan fakta serat tinggi dalam instant oat bagus untuk jantung. Semua itu sudah diukur melalui indeks glisemik ya. Serat larut itu bagus untuk kesihatan jantung, tetapi gula berlebihan lebih bahaya untuk jantung. Pengeluar tak tipu dengan kata kandungan serat kesemua oat itu sama. Namun, pengeluar tak cerita pulak penyerapan gula dalam badan jadi tinggi!

Bukan kata tak boleh makan oats. Makan lah rolled oats. Jika rajin, boleh cari steel cuts..kalau sanggup boleh makan oat groat. Itu boleh jadi lebih baik..mungkin tidak hehe.. saya akan ceritakan lagi mengenai oats..sebab ramai orang kita sukaa sangat oats ini.

 

Update: Cadangan pakar diet Tuan Hafiz Rosli yang sangat bernas. Jika nak kurangkan peningkatan gula darah apabila makan oat instant, jangan biarkan kosong. Kurangkan kuantiti dan tambahkan susu atau buah tinggi serat insha Allah lebih kenyang dan gula lebih cantik. Terima kasih atas cadangan bernas tuan.

Untuk pengetahuan tuan puan, pengambilan lauk lemak haiwan dan serat dalam sayuran juga mengurangkan penyerapan nasi putih sebagai gula dalam darah.

Update: Bagi yang ada masalah angin/GERD/alahan dan alergi/kembung dan dapat reaksi lepas makan oats, rolled oats mungkin beri reaksi lebih teruk. Pulihkan dulu perut. Kaedah pemakanan pemulihan di sini.

https://www.facebook.com/groups/1666985413314520/permalink/1668662133146848

Pilihlah yang lebih selamat ya.

Hafiz Sulaiman

-Pejuang Kesihatan-

 

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"