Siakap Keli

Keputusan Tutup Jalan TAR Selasa Ini – Menteri

Keputusan berhubung cadangan penutupan Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) kepada semua kenderaan persendirian akan diumumkan Selasa ini, kata Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad.

Beliau berkata keputusan akan dibuat selepas pihaknya menimbang syor dan pandangan yang diterima daripada masyarakat termasuk pada perbincangan terakhir bersama lapan wakil peniaga di Jalan TAR hari ini.

“Kami telah berbincang dengan BARA (Persatuan Peruncit Jalan Batu) dan MIBA (Persatuan Perniagaan Jalan Masjid India) dan akan memberitahu keputusannya pada Selasa ini.

“Kami membuat keputusan dengan mengambil kira kajian dalam talian dan juga akar umbi, namun kami akan utamakan peniaga akar umbi. Buat masa sekarang ia masih 50-50 (antara yang mahu jalan ditutup dengan yang tidak),” katanya kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira dua jam itu di Menara DBKL 1, hari ini.

Katanya perbincangan itu berjalan lancar dan masing-masing telah mengemukakan cadangan mereka untuk penambahbaikan dan pembangunan di Jalan TAR.

Sebelum ini dilaporkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bercadang menutup Jalan TAR bermula dari Jalan Esfahan berhampiran Sogo hingga ke Jalan Melayu kepada semua kenderaan persendirian kecuali bas awam dan pelancongan bermula 15 Mac ini.

DBKL turut akan memindahkan peniaga bazar Ramadan di kawasan sedia ada ke jalan berkenaan yang dijangka menyediakan kira-kira 250 petak perniagaan.

— BERNAMA

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Nur Farra

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di