Siakap Keli

Kampung ‘Misteri’ Terkaya, 2000 Penduduk Diberi RM1 Juta Dalam Akaun Dengan Syarat Tak Keluar Dari Situ

Apa yang dahulu menjadi komuniti pertanian pada tahun 1950-an, Huaxi, sebuah kampung yang terletak di timur pusat bandar Jiangyin, di Provinsi Jiangsu, dilaporkan telah diubah menjadi tempat yang berkembang dan memberikan kekayaan kepada penduduknya.

Ditubuhkan oleh bekas setiausaha Jawatankuasa Komuniti Huaxi, Wu Renbao, kampung berukuran 240 ekar telah disebut-sebut sebagai kampung terkaya China.

Wu dikreditkan untuk mendirikan 12 syarikat industri yang berbeza dari tekstil hingga keluli di kampung. Pada tahun 1998, beliau juga meletakkan Huaxi di bursa saham China. Penduduk kampung kini menjadi pemegang saham syarikat industri multi-sektor, yang tersenarai di bursa saham dan dibayar seperlima daripada keuntungan tahunannya. Apabila Wu meninggal dunia pada tahun 2013 daripada kanser pada umur 84 tahun, beribu-ribu orang kampung memberi penghormatan dan meratap kematiannya.

Menurut Agence France-Presse , terdapat lebih daripada 2,000 penduduk berdaftar yang tinggal di vila dan memandu kereta mewah. Sebagai model sosialis yang diisytiharkan sendiri, Huaxi dilaporkan menyediakan kemudahan luar biasa kepada keturunan penduduk asal. Manfaat tersebut termasuk penjagaan kesihatan percuma, pendidikan, rumah mewah, kereta, dan jumlah sekurang-kurangnya $ 250,000 dalam akaun bank mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat puluhan ribu orang lain yang tinggal di Huaxi yang didakwa tidak menikmati faedah yang sama. Terdapat tuntutan bahawa keluarga Wu mengawal lebih dari 90% aset kampung, AFP melaporkan.

Kampung ini juga dikenali sebagai rumah “World Park” di mana replikasi mercu tanda dunia yang paling hebat dipamerkan, yang menampilkan Patung Liberty, Arc de Triomphe dan lain-lain. Ia juga adalah rumah ke bangunan tertinggi ke-15 China.

Sumber: Nextshark

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Nur Farra

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di