Siakap Keli
Gambar Hiasan

”Windbreaker” Atau ”Sweatshirt”, Yang Mana Lebih Berkesan Untuk Bakar Kalori

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Dengan kehadiran pelbagai pakaian dan peralatan sukan yang boleh diibaratkan bagai cendawan tumbuh selepas hujan di negara kita menyebabkan makin ramai masyarakat yang sedar akan peri-pentingnya menjaga kesihatan.

Terbaru, trend berjogging dengan menggunakan windbreaker atau sweatshirt ini sering dilihat terutamanya bagi golongan muda. Ramai yang mengatakan dengan berjogging menggunakan pakaian tersebut dapat mengurangkan jumlah kalori yang banyak dalam masa yang singkat. Betulke? Baca perkongsian di bawah.

Perkongsian ini telah dibuat oleh saudara Mohd Dziehan Mustapa yang merupakan seorang pegawai farmasi dan juga merupakan seorang speaker di Medical Mythbusters Malaysia. Tambahannya lagi, dia membuat perkongsian tersebut kerana risau masyarakat hari ini yang suka membuat sesuatu tindakan tanpa usul periksa mengenai perkara tersebut.

Saya UPLOAD SEMULA penulisan saya tahun lepas berkaitan penggunan windbreaker / sweatshirt semasa berlari kerana sekarang ini musim panas. Untuk elakkan dehidrasi berlebihan sehingga membawa mudarat serta Mitos disebalik pemakaian seperti ini ketika berlari, boleh baca penulisan saya ini untuk kefahaman lanjut

Windbreaker atau sweatshirt bakar lebih banyak kalori?

Apa yang kita pakai semasa berlari adalah perkara yang penting. Pakaian yang sesuai akan buat kita rasa lebih selesa semasa berlari.

Saya sering berlari petang hari dan melihat beberapa pelari lain di taman rekreasi yang memakai windbreaker/sweatshirt semasa berlari.

Adakah Pemakaian windbreaker/sweatshirt ada kelebihannya untuk boleh bakar lebih kalori?

Gambar Hiasan

 

Semua tahu apabila kita berlari degupan jantung kita akan meningkat untuk hantar lebih banyak bekalan darah beroksigen ke otot-otot. Lebih degupan jantung, lebih tenaga diperlukan, lebih kalori akan dibakar.

Apabila seseorang itu memakai windbreaker/sweatshirt, suhu badan seseorang itu akan meningkat, seterusnya peredaran darah meningkat dan degupan jantung juga akan meningkat.

Peningkatan degupan jantung ini adalah bertujuan untuk menyeimbangkan suhu badan. Hasil daripada peningkatan degupan jantung itu, tubuh akan bakar lebih kalori… Walau bagaimanapun idea ini tidak semestinya bagus.

MUDAH DAPAT HEAT EXHAUSTION

Keletihan haba (heat exhaustion) berlaku apabila suhu badan meningkat dan tubuh badan tak mampu seimbangkan ia semula. Keletihan haba juga mungkin boleh berlaku dalam keadaan melakukan beberapa aktiviti fizikal/senaman secara berlebihan.

Oleh itu memakai windbreaker/sweatshirt semasa berlari cenderung untuk mendapat keletihan haba atau dalam keadaan lebih serius boleh menyebabkan stroke haba lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang panas ketika ini.

Gambar Hiasan

Pembakaran jumlah kalori bergantung kepada dua perkara iaitu “intensiti dan tempoh” melakukan aktiviti fizikal. Peningkatan degupan jantung menyebabkan pembakaran kalori lebih cepat.

Peningkatan degupan jantung menunjukkan intensiti sesuatu aktiviti fizikal itu. Walau bagaimanapun aktiviti fizikal berintensi tinggi sukar untuk dikekalkan dalam tempoh masa yang lama. Dalam erti kata lain adalah; ‘cepat penat’

Oleh kerana windbreaker/sweatshirt akan meningkatkan intensiti senaman anda, ia mungkin mengehadkan tempoh senaman (cepat Penat) , seterusnya ia menafikan manfaat pembakaran kalori secara optimum.

Mitos sahaja

Terdapat satu mitos jika memakai lapisan tambahan pakaian semasa berlari/bersenam boleh membuat seseorang itu menurunkan berat badannya lebih cepat, kerana berpeluh lebih banyak.

Walaupun memakai windbreaker/sweatshirt akan membuat seseorang itu berpeluh lebih banyak dan berpeluh lebih banyak ini secara tidak langsung membakar lebih banyak kalori melalui peningkatan kadar degupan jantung, sebenarnya sebahagian besar berat badan yang hilang melalui berpeluh adalah ‘berat air’.

Kehilangan berat badan seperti ini adalah bersifat sementara dan bukan jenis penurunan berat badan yang sihat atau berkekalan.

Tidak sesuai pakai masa musim panas

Gambar Hiasan

Maka, jika berlari dengan windbreaker/sweatshirt dan badan menjadi terlalu panas, dinasihatkan agar buka windbreaker/sweatshirt tersebut dengan segera agar suhu tubuh kembali stabil semula dan minum air untuk hidrasi tubuh.

Sebaik-baiknya bagi pendapat saya, pakai baju berlari yang sesuai dan tidak perlu tambah dengan lapisan windbreaker/sweatshirt. Terutama pada ketika musim panas sekarang ini.

Mungkin pemakaian windbreaker/sweatshirt dilihat sesuai jika kita berlari pada ketika awal pagi dan suhu sekitaran yang sejuk.

Namun jika matlamat untuk kurang berat badan melalui peluh berlebihan dengan memakai windbreaker/sweatshirt; ia adalah satu mitos. Ia agak kurang sesuai dan boleh menyebabkan keletihan haba seterusnya stroke haba.

Jom kita berlari dan pakai pakai pakaian sukan dan kasut yang sesuai. Oh yer, jangan lupa menutup aurat juga 

Pegawai Farmasi Anda
Mohd Dziehan Mustapa
Medical Mythbusters Malaysia (M3)

Sumber: Dziehan Mustapa

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.