Siakap Keli
Gambar Hiasan

Ramai Tak Tahu Asam Rong Makanan Tradisi Pahang Ini Dibuat Dari Biji Getah

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Berapa ramai dari kita yang mengenali sajian tradisional yang telah diwarisi dari zaman nenek-moyang kita lagi? Dengar kata Asam Rong diperbuat dari biji getah, betul ke? Mari baca perkongsian di bawah.

Gambar Hiasan

Getah, satu tumbuhan yang dekat di hati rakyat Malaysia kerana jasa yang dicurahkan dalam pembangunan negara. Selain susu getah yang banyak digunakan dalam pelbagai industri seperti perkilangan dan permotoran, daunnya juga dimanfaatkan sebagai kraftangan indah, manakala pokoknya pula dijadikan perabot yang tahan lasak.

Namun masih ramai yang belum mengetahui bahawa biji getah juga boleh menghasilkan juadah yang enak. Asam Rong, merupakan masakan tradisional yang menggunakan biji getah sebagai salah satu ramuannya. Perkataan asam adalah kaedah penyimpanan makanan yang diperam dalam tempoh waktu tertentu. Manakala rong pula merujuk bahagian isi dalam buah yang juga dipanggil isi rong.

Masakan yang dikenali dengan pelbagai variasi nama seperti asam rum atau asam rom, berasal dari daerah Jerantut di negeri Pahang. Pada mulanya, penduduk dari kampung sekitar kawasan Hulu Tembeling, membuat asam rong menggunakan buah perah. Namun disebabkan kesukaran untuk mencari pokok perah yang hanya boleh dijumpai di dalam hutan tebal, mereka beralih kepada biji getah. Ladang getah yang banyak dibuka di seluruh Jerantut memudahkan penduduk kampung menjadikan biji getah sebagai ganti kepada buah perah.

Gambar Hiasan

Biji getah muda berwarna hijau dan bertukar kepada rona coklat gelap, hitam atau kemerahan dengan tompokan coklat muda apabila sudah matang. Biji getah yang gugur dikutip, dibasuh bersih dan kulitnya dipecahkan untuk mendapatkan isi atau rong. Bagi mempercepatkan proses mengeluarkan isi rong, lesung batu akan digunakan untuk mengetuk kulit biji getah yang keras. Isinya yang berwarna putih, lembut dan kenyal akan dijemur selama beberapa hari sehingga kering dan kecut sepenuhnya.

Ia perlu dijemur bagi menanggalkan selaput kulit daripada isi rong. Setelah cukup kering, ia akan ditumbuk atau dikisar bersama garam dan cili menurut citarasa individu sehingga sederhana hancur. Kemudian ia disimpan di dalam bekas bertutup seperti tempayan atau balang di tempat yang kering bagi mengelakkan berkulat dan rosak. Proses penapaian selama beberapa minggu sehingga sebulan akan menghasilkan rasa kelat-kelat lemak yang enak.

Selepas rong sempurna diperam, ia sedia digunakan sebagai pati tumisan dalam masakan. Teksturnya yang kering berderai menjadikan ia bahan perencah serba guna yang boleh diubah suai mengikut pelbagai jenis masakan. Ia boleh dicampurkan ke dalam sayuran goreng, gulai, asam atau sambal bergantung kepada selera masing-masing. Gulai asam rong paling enak dimasak dengan ikan sungai seperti ikan patin, kenerak dan baung.

Gambar Hiasan

Namun ia juga sesuai dimasak bersama daging dan sayur-sayuran seperti labu atau pucuk paku. Ia juga boleh dibuat sambal dengan mencampurkan cili, ikan bilis dan dimakan bersama ulam-ulaman atau ikan kering. Asam rong kini menjadi salah satu masakan warisan yang semakin dikenali di seluruh negeri Pahang dan mendapat permintaan yang tinggi daripada masyarakat.

Penggunaan biji getah sebagai bahan masakan menunjukkan kreativiti penduduk tempatan dari kawasan luar bandar bagi memaksimakan penggunaan sumber alam yang terdapat di sekeliling mereka. Teknologi penapaian yang diwarisi sejak zaman berzaman juga membuktikan kebijaksanaan orang Melayu dalam membuat persediaan menyimpan bekalan makanan untuk tempoh masa panjang.

Bagi masyarakat Melayu khususnya di Jerantut dan Hulu Tembeling, asam rong adalah makanan yang wajib ada di dalam dapur mereka. Jika masyarakat Korea berbangga dengan kimchi, rakyat Pahang juga boleh berbangga dengan makanan tradisionalnya yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Sekiranya anda teringin untuk mencuba asam rong yang asli, bolehlah mula merancang perjalanan ke negeri Tok Gajah.

Sumber: The Patriots

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"