Siakap Keli

‘Ia Berjisim 6.5 billion Kali Ganda Dari Matahari’ – Buat Pertama Kalinya Saintis Berjaya Rakam Gambar ‘Black Hole’ Sebenar

Pakar astronomi telah berjaya mengambil gambar Black Hole pertama, yang berada di satu galaksi yang jauh.

Berukuran tiga juta kali lebih besar dari Bumi, saintis menyifatkan Black Hole tersebut sebagai ‘raksaksa’.

Gambar Lubang Hitam yang berada 500 juta trillion kilometer jauhnya itu diambil oleh rangkaian lapan teleskop di seluruh dunia.

Butiran mengenai perkara itu diterbitkan hari ini dalam Astrophysical Journal Letters.

Profesor Heino Falcke dari Radboud Universiti di Netherlands, yang mencadangkan eksperimen terbabit memberitahu BBC bahawa Lubang Hitam itu ditemui dalam satu galaksi yang bernama M87.

Apa yang kita lihat sekarang adalah sesuatu yang lebih besar dari saiz Sistem Solar kita

“Jisimnya adalah 6.5 billion kali ganda dari matahari dan kami fikir ini antara lubang hitam yang paling berat yang wujud. Ia memang satu raksaksa“, katanya.

Saintis juga telah membuat hebahan media secara besar-besaran terhadap kejayaan itu, termasuk di Washington, Brussels, Santiago, Shanghai, Taipei dan Tokyo.

Projek yang dikenali sebagai Event Horizon Telescope (EHT) itu bermula pada 2012 yang mana bertujuan untuk memerhati lubang hitam.

Hari ini merupakan hari yang besar bagi astrofizik,” kata pengarah US National Science Foundation, France Cordova. “Kita melihat apa yang mustahil dilihat“, tambah beliau.

Dr. Lu Rusen, ahli astronomi di Shanghai Astronomical Observatory, Chinese Academy of Sciences pula mengambil kesempatan untuk memberi penghargaan kepada Albert Einstein.

Selama ini jangkaan Einstein betul“, kata beliau dalam sidang media di Shanghai.

Sumber: BBCSCMP

Siakap Keli

Berita sejurus ia berlaku? Itulah saya....

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.