Siakap Keli

(Video)Bomba Tidak Tolak Unsur Mistik Dalam Misteri Kehilangan Acap, Sedia Terima Bantuan Selagi Tidak Bertentangan Dengan Agama

Bernama News Channel melaporkan bahawa Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Azmi Osman tidak menolak unsur mistik dalam misteri kehilangan Mohammad Ashraf Hassan yang menggemparkan negara baru-baru ini.

”Sebenarnya dalam konsep ini antara percaya atau tidak, tetapi saya nak nyatakan dalam Al-Quran sendiri mengatakan bahawa perkara ini harus percaya dan tidak wajib percaya.

”Jadi dalam erti katanya, walaupun ada dalam kalangan sesetengahnya ada pihak yang mengatakan tidak boleh mempercayai tetapi kita tetap beriktiar kita laksanakan dan kita menerima ustaz-ustaz dan golongan ahli agama, ulama-ulama untuk memberi pandangan dan membantu kita dari segi solat hajat dan sebagainya,” katanya.

Beliau turut berkata pihaknya sedia menerima bantuan daripada pihak-pihak yang mempunyai kemahiran tertentu untuk mencari mangsa bagaimanapun mengingatkan bantuan tersebut tidak bertentangan dengan syariat dan ajaran agama Islam.

Tambahnya lagi, usaha pencarian Mohammad Ashraf atau Acap berasal dari Muar, Johor juga tidak akan dihentikan bahkan operasi mencari yang melibatkan sekitar 20 anggota akan diteruskan.

Acap dilaporkan hilang ketika menyertai acara larian trek Gopeng Ultra Trail (GUT) pada 23 Mac lalu. Kelibatnya tidak kelihatan di garisan penamat biarpun menduduki tangga 10 teratas dalam kategori larian 25 kilometer.

Sumber: Bernama News Channel

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.