Siakap Keli

Negara China Didakwa Larang Umat Islam Berpuasa Di Bulan Ramadhan, Komuniti Muslim Di Amerika Diminta Boikot Produk China

Ramadhan ini, kumpulan hak asasi manusia dan organisasi Islam mendesak umat Islam Amerika Syarikat untuk memboikot produk yang dibuat di China. Hal ini berikutan tindakan pihak berkuasa China yang menghalang serta menghukum umat islam untuk berpuasa di bulan Ramadhan.

Menurut Hena Zuberi yang pengarah kepada organinasi yang membantu melaksanankan kempen “Puasa Daripada China”.

“Ramai orang berkata bahawa mereka tidak boleh mmeboikoit China, segala yang diperbuat dari China.”

Menurut Hena, kempen itu dijalankan oleh mereka pada pada bulan ini, malah mereka bersemangat untuk menjalani ibadah puasa yang mendatang. Kempen ini dilancarkan pada 19 April yang bertujuan untuk memastikan umat Islam supaya memikirkan semula keputusan untuk membeli barang-barang yang berlabel “Made In China”.

Dengan kempen ini mereka berharap akan dapat mengubah persepsi berkenaan prodiuk dari negara terbabit dan mengantikannya dengan produk lain.

“Sememangnya penting bagi rakyat Amerika untuk mendapatkan manfaat dari hubungan pernigaan namum adalah lebih penting un tuk mereka membuka fikiran mereka terhadap kebebasan beragama, hak asasi manusia dan proses undang-undang yang sewajarnya”

 “Ramadan adalah masa untuk kita tingkatkan kesedaran kita terhadap isu ini. Rasa lapar akan mengingatkan kita tentang erti kemanusiaan.”

Sumber : Religion NewsrAK

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Editor: Azmil
" "