Siakap Keli
Bedre Livsstill

Ini Tanda Jika Anda Alami Keletihan Emosi Di Tempat Kerja

Keletihan emosi boleh berlaku kepada mana-mana bidang profesion. Walaupun ia sering dilihat terjadi kepada mereka yang selalu mendapat pencapaian yang tinggi, namun sesiapa sahaja berisiko untuk mengalami penyakit ini.

Apa itu keletihan emosi di tempat kerja?

Shutterstock

Keletihan emosi, atau “burnout“, adalah suatu keadaan dimana anda merasakan tekanan yang begitu kronik. Ini boleh menyebabkan sikap tidak percaya, menjauhkan diri dari bersosial, perasaan tidak cekap dan kurang fokus dalam sesuatu pencapaian. Apabila anda mengalami keletihan emosi, anda tidak boleh berfungsi lagi di tempat kerja. Perkara yang berbahaya adalah “burnout” yang semakin membuak-buak dari masa ke masa. Ia tumbuh secara beransur-ansur, dan menjadikannya lebih sukar untuk anda mengenali dan mendapatkan rawatan awal. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda amaran tertentu yang boleh memberikan anda tanda bahawa sebenarnya anda sedang mengalami keletihan emosi.

Southeasttvline

Tanda keletihan emosi di tempat kerja

Perasaan negatif
Jika anda terlupa secara emosi, anda mungkin mendapati diri anda mudah berasa kecewa dan kesal. Perasaan negatif ini mungkin akan mengganggu pekerjaan anda, rakan sekerja anda, atau dasar syarikat anda.

Merasa tertekan dan terharu
Orang yang mengalami keletihan emosi mempunyai masa yang sukar untuk menangani tekanan secara profesional. Anda mungkin merasa seperti anda harus berjaya pada sebarang kos tetapi anda tidak dapat mencari masa untuk merancang atau menyelesaikan tugas anda. Tuntutan kerja anda juga kelihatan terlalu tinggi untuk anda.

BukanAku

Pemikiran negatif
Apabila anda berasa buruk, anda akan lebih cenderung mempunyai pemikiran negatif. Pemikiran negatif biasa yang berkaitan dengan keletihan emosi di tempat kerja termasuklah:

Berasa sering keseorangan

Pemikiran negatif kepada rakan sekerja

Pemikiran yang kasar tentang diri anda sendiri

Jika anda sentiasa berfikir “Saya tidak perlu mengambil semua sampah ini”, “Ini tidak adil mereka mendapat tugas yang lebih mudah”, “Penyelia tidak tahu”, dan sebagainya, anda mungkin sedang mengalami keletihan emosi.

Masalah hubungan
Perasaan dan pemikiran yang negatif tentang pekerjaan dan rakan sekerja anda mungkin juga akan menjejaskan hubungan profesional anda. Oleh itu, anda akan berasa lebih terasing dan terpencil.

Gangguan tidur
Pada mulanya, anda mungkin mengalami masalah sukar untuk tidur hanya beberapa malam setiap minggu. Lama kelamaan, ia mungkin berubah menjadi masalah yang selalu anda hadapi setiap malam. Walaupun anda letih, anda masih juga tidak boleh tidur.

PharmacyVisit

Kecacatan kognitif
Kurangnya tumpuan dalam memberi perhatian, kurang fokus, dan seringkali mudah lupa ini semua merupakan tanda awal keletihan emosi di tempat kerja. Jika ianya terus dibiarkan tanpa mendapat rawatan awal anda munkin akan menderita.

Adalah penting untuk mengenal pasti keletihan emosi di tempat kerja, terutamanya dalam profesion bahawa pekerja mungkin diletakkan berisiko apabila kesilapan berlaku. Walaupun tidak ada penawar tepat untuk keletihan emosi di tempat kerja, menangani masalah dan mencari pertolongan awal memberi anda kesempatan untuk membuat pilihan positif tentang kerjaya anda.

Sumber: helloDoktor

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"