Siakap Keli
Newstarget.com

Tahukah Anda Makanan Yang Anda Ambil Boleh Mempengaruhi Mood Anda

Anda pasti tidak mempercayai kalau kami katakan mood anda dipengaruhi oleh makanan bukan? Apa benarkah pemakanan yang diambil seseorang boleh mempengaruhi mood mereka?

Ada beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan mood anda atau membantu melarikan diri dari kesedihan dalam kehidupan anda. Dalam beberapa cara, makanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan mood anda. Berikut adalah beberapa petunjuk menarik yang mungkin anda sendiri tidak akan percaya.

Karbohidrat

HowStronger.com

Tryptophan adalah satu-satunya punca dan sebab mengapa makanan yang berada dalam kategori karbohidrat mempunyai kaitan dengan mood. Fungsi utama Tryptophan adalah untuk menyebabkan otak menghasilkan lebih banyak serotonin, bahan yang memberi kesan positif kepada mood anda, menyumbang kepada kebahagiaan anda. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kekurangan serotonin boleh menyebabkan keletihan dan kemurungan. Adalah dicadangkan agar anda memilih untuk memilih karbohidrat yang sihat daripada sayur-sayuran, buah-buahan atau bijirin.

Omega-3 asid lemak

The Fit Indian

Omega-3 asid lemak tak tepu, yang kebanyakannya terdapat dalam ikan dan walnut, dipercayai dapat membantu anda melawan depresi. Memang benar kerana omega-3 mempunyai pengaruh pada laluan neurotransmitter, walaupun sumbangannya tidak penting, seperti yang telah dinyatakan penyelidik. Jadi, oleh kerana itu, anda dinasihatkan untuk menambah asid lemak omega-3 ke dalam diet anda kerana pelbagai manfaat kesihatan yang anda boleh perolehi apabila mengambilnya.

Wajib Ambil Sarapan Pagi

Pinterest

Para penyelidik menyedari bahawa setelah sarapan secara berkala dapat membantu meningkatkan mood anda. Di samping itu, sarapan yang seimbang dapat meningkatkan ingatan, memberikan tenaga yang berpanjangan sepanjang hari, dan membuat anda tetap tenang. Jelaslah bahawa jika anda kerap mengabaikan pengambilan sarapan pagi, anda akan menjadi cepat penat dan cemas dalam menjalani aktiviti kehidupan seharian. Untuk membuat sarapan pagi yang hebat, anda perlu mengambil beberapa nutrisi penting seperti serat, protein tanpa lemak, lemak yang baik dan sebagainya.

Makanan Kaya Selenium

null3d.ml

Satu kajian yang dijalankan ke atas 16 peserta tua menunjukkan bahawa kemurungan yang mereka alami hilang setelah mengambil 200 mikrogram selenium sehari. Malah, pada tahun-tahun sebelumnya, juga dikatakan bahawa kekurangan selenium dalam makanan boleh menyebabkan kemurungan pada diri seseorang individu.

Vitamin D

Healthifyme

Selain makanan karbohidrat, makanan yang mengandungi vitamin D juga dapat meningkatkan kadar serotonin di dalam otak. Jumlah vitamin D yang ideal tidak pasti kerana banyak faktor. Walau bagaimanapun, disyorkan supaya anda mengambil 600 IU vitamin D sehari dari makanan anda jika boleh.

Bercakap tentang peningkatan mood, ramai orang berfikir tentang cara hiburan. Tetapi mood juga boleh diperbaiki jika kita tahu apa yang hendak dimakan.

Sumber: Hellodoktor

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"