Siakap Keli
Muhrid.com

Rupanya Ini Alasan Mengapa Kita Sering Tidak Dengar Semasa Menguap

Menguap, sudah tentu semua orang merasakannya. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa perkara yang unik tentang menguap?

Salah satu fakta menguap ialah ianya mudah berjangkit. Oleh itu, apabila anda melihat rakan anda menguap, anda secara tidak sedar akan berasa seperti menguap. Betul kan?  Selain itu, ternyata ada satu lagi perkara yang unik tentang menguap, iaitu telinga tidak mendengar ketika menguap atau telinga seolah-olah pekak ketika menguap.

Kalau tak percaya, cuba anda dengar sesuatu semasa menguap. Mengikut kajian, penyelidik menyatakan menguap adalah salah satu proses pembentukan otak dan ianya berlaku semasa janin berusia 11 minggu lagi. Menakjubkan bukan?

Kenapa Telinga Tidak Mendengar Saat Menguap

Fenomena telinga tidak mendengar atau keupayaan mendengar berkurang apabila menguap dipengaruhi oleh aktiviti telinga itu sendiri. Mari lihat sedikit maklumat tentang bagaimana telinga berfungsi apabila menerima suara.

Proses Menerima Bunyi dan Menghantar Bunyi ke Otak

Terdapat 3 bahagian utama telinga, iaitu gegendang telinga (membran tympanic), telinga tengah, dan telinga dalam. Apabila gelombang bunyi mencapai telinga, perubahan tekanan udara menyebabkan gegendang telinga bergetar. Getaran yang ada akan dihantar oleh 3 tulang kecil yang terletak di telinga tengah (malleus, incus, dan stapes) atau yang sering kita panggil (tukul, anvil dan stirrups) ke telinga dalam. Ini tulang kecil berfungsi dengan harmoni yang sempurna untuk menghantar suara ke koklea, kemudian dihantar ke otak untuk ditafsirkan.

Muhrid.com

Sila lihat gambar rajah telinga manusia di atas, di bahagian tengah telinga terdapat satu bahagian telinga yang dipanggil Eustachian Tube. Tiub eustachian ini menghubungkan telinga tengah dan belakang rongga hidung. Fungsi tiub eustachian adalah untuk mengawal tekanan di telinga tengah. Apabila anda menguap, tiub eustachian akan terbuka, oleh itu, tekanan di telinga menjadi tidak stabil kerana perbezaan tekanan pada telinga dalam, akibatnya gegendang telinga tidak boleh bergetar dengan sempurna. Akhirnya ia menyebabkan telinga anda menjadi “pekak” untuk seketika.

Tympan Muscle Tympanic

Science ABC

Apabila anda menguap, otot tenspan tympanic dan otot stapedius akan menegang. Kedua-dua otot ini berfungsi untuk mengawal jumlah bunyi yang masuk ke dalam telinga. Fungsi kedua-dua otot ini sangat mirip dengan iris di mata. Iris berfungsi untuk mengawal jumlah cahaya yang memasuki retina. Fenomena kemampuan anda untuk melihat dengan jelas berkurang selepas anda berpindah dari bilik yang terang ke ruang gelap hampir sama dengan fenomena keupayaan pendengaran yang berkurang semasa menguap ini.

BBC

Apabila menguap, otot tenspan tympanic dan otot stapedius akan mengalami menegang. Ini akan membuat penyebaran getaran bunyi ke gegendang telinga menjadi kurang optimum, supaya keupayaan pendengaran juga menjadi kurang optimum.

Jadi, itulah sebab saintifik mengapa telinga tidak boleh mendengar ketika kita sedang menguap.

Sumber: Muhrid.com

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"