Siakap Keli

Ajaib, Satu Pokok Tapi Mampu Hasilkan Banyak Jenis Sayuran

Anda pasti menggangap perkara ini mitos jika satu tumbuhan ajaib yang tunggal mampu menghasilkan pelbagai jenis sayuran, bukan?

Namun, itulah fakta kepada sayuran seperti brokoli, kubis bunga, kubis, salad dan pelbagai sayuran lain yang dihasilkan oleh satu tumbuhan ajaib yang digelar ‘pokok mustard liar’ atau nama saintifiknya Brassica Oleracea.

Pokok ini telah menghasilkan beberapa sayuran seperti kubis, brokoli, kobis bunga, kucai, pucuk Brussels, sayur-sayuran collard, savoy, kohlrabi, dan gai lan.

Bagaimana mungkin?

Sekitar 2500 tahun yang lalu, B. oleracea ialah sejenis tumbuhan liar yang tumbuh di sepanjang pantai Britain, Perancis, dan negara-negara di Mediterranean. Bentuknya seperti rumput liar dan masih wujud dan dikenali sebagai mustard liar seperti gambar di bawah ini.
Wikimedia

Semasa Zaman Purba Yunani dan Rom, orang mula menanam tumbuhan ini di taman mereka. Untuk memaksimumkan jumlah makanan yang diperolehi mereka sentiasa cukup, mereka secara sengaja menanam benih dari tumbuh-tumbuhan yang mempunyai banyak daun dan selepas banyak generasi, pilihan tiruan seperti ini menghasilkan versi sawi sawi liar yang kelihatan seperti kale moden atau sayur-mayur kolard .

Selepas tahun 1600, petani mula memilih untuk menanam pelbagai tumbuhan yang menghasilkan tunas daun yang besar dan lebar. Selepas bertahun-tahun, ini membawa kepada tumbuh-tumbuhan dengan daun besar yang bergulung atau dikenali sebagai kubis.

DIY Network

Manakala, di sesetengah tempat lain, para petani memilih struktur berbunga yang diperbesar dan menghasilkan sayur brokoli.

BBC
Little Food

Sejak bertahun-tahun lamanya, saintis telah ‘membiakkan’ pelbagai jenis sayur-sayuran daripada pokok ini dan sehingga kini terdapat banyak lagi jenis sayur-sayuran yang dihasilkan daripada pembiakan pokok ini.

Ajaib sungguh.

Redsearch

Sumber: VOX

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.