Siakap Keli

Bukan Je Sedap Dimakan, Siapa Sangka Ini Sebenarnya Khasiat Kerabu Sarang

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Malaysia sememangnya terkenal sebagai negara yang mengagungkan kebudayaan dan keunikan masyarakat di dalamnya. Terdapat 13 negeri dan 3 wilayah persekutuan di dalam tanah berdaulat ini dan setiap satunya mempunyai keistimewaan masing.

Bukan sahaja punyai keindahan sumber semula jadi, setiap tempat ini pastinya terkenal dengan keenakkan makanannya. Boleh dikatakan semua tempat mempunyai signiture food tersendiri. Contohnya negeri pantai timur yang popular dengan makanan seperti ikan celup tepung, nasi dagang, nasi kerabu dan sebagainya.

Salah satu makanan yang disukai di negeri Kelantan dan Terengganu adalah kerabu sare (sarang), kerabu ini adalah campuran rumpai, bawang merah, serai dan beberapa bahan lain dan kebiasaannya dihidangkan dengan sambal kelapa. Memang sedap!

Tapi tahu tak bahawa sebenarnya kerabu sarang ini bukan sahaja memiliki rasa yang lazat tetapi ia juga kaya dengan pelbagai khasiat? Haa, seorang doktor di Bahagian Pemakanan dan Genetik Serta Pemakanan dan Toksikologi, Razinah Sharif telah berkongsi di sebuah laman sains tentang kelebihan makanan tradisi ini. Menurut Razinah :

Perihal Kerabu Sare (Sarang)

Jika tahun lepas makanan viral di bukan puasa adalah kuba guling, tahun ini kita dihidangkan pula dengan kerabu sarang. Kerabu yang agak popular di Kelantan dan Terengganu ini lazim dihidangkan bersama item lain dan dimakan ketika berbuka puasa. Namun, kerabu sare turut dijual di luar bulan puasa namun ia agak tidak popular.

Kerabu sarang sebenarnya terdiri dari beberapa komponen utama, iaitu rumpai laut yang telah dikeringkan, segar, kelapa yang digoreng tanpa minyak, ikan rebus dan tumis. Namun hari ini, kita akan mengupas tentang rumpai laut yang digunakan dalam kerabu sare berkenaan.

Gambar : Deskgram

Penyelidik dari Mardi telah mengenalpasti bahan yang digunakan dalam kerabu sare itu adalah rumpai laut yang telah dikeringkan dan segar dari spesies Gracilaria dan lebih dikenali sebagai Algae Merah (Red Algae). Spirulina yang lebih terkenal adalah dari kumpulan Alga Hijau (Green Algae). Terdapat satu lagi kumpulan algae iaitu brown algae (algae perang).

Berbalik kepada rumpai laut dalam kerabu sare tadi,

Ia banyak digunakan dalam perubatan dan ramuan makanan di Korea, Japan dan China kerana khasiat perubatan yang tinggi.

Antara kajian yang telah dijalankan terhadap spesies rumpai laut ini adalah berkenaan perlindungan terhadap sel neuron. Didapati, rumpai laut yang digunakan dalam kerabu sare ini mampu melindungi neuron dan boleh dijadikan antara pencegah bagi penyakit berkaitan dengan neuron otak seperti nyanyuk dan kerosakan kognitif ringan.

Selain itu, kajian turut dilakukan dalam ikan di mana algae yang diletakkan dalam makanan ikan mampu memelihara kesihatan DNA ikan tersebut dan baik untuk kesihatan ikan terutamanya ikan ternakan.

Kajian terdahulu juga turut mengaitkan penemuan sebatian terkini dalam spesies rumpai laut berkenaan yang berpotensi digunakan sebagai anti-inflamatori. Umum mengetahui, inflamasi lazim berlaku dalam kebanyakan penyakit.

Miliki Kandungan Anti-Oksidan Yang Tinggi

Selain itu, kajian dengan menggunakan spesies Gracilaria dari Johor dan Selangor turut menemui kandungan antioksidan yang tinggi dan pelbagai faedah lain seperti kesan antibakteria dan antikanser. Namun, kajian yang dijalankan adalah bersifat preliminari kerana ianya dijalankan di dalam model in vitro. Walaupun begitu, kajian ini tidak menafikan akan khasiat dalam rumpai laut ini.

Rumpai laut jenis Gracilaria (Gambar : picssr)

Sebenarnya, terdapat banyak lagi kajian lain yang mengaitkan spesies rumpai laut ini dengan khasiat dan penyelidikan, apa yang berbeza adalah spesies yang digunakan, namun ianya dari famili yang sama iaitu Gracilaria. Boleh sahaja pembaca pergi ke laman web PubMed dan cari sahaja Gracilaria.

Penyelidik dari MARDI ada menyebut mengatakan sumber rumpai laut yang digunakan adalah dari Kedah, di mana ianya dijual kepada orang di Kelantan dan Terengganu. Setakat ini, penulis masih tiada sumber maklumat berkenaan sumber rumpai laut ini.

Rumpai Laut Kaya Dengan Pelbagai Manfaat Tapi Proses Pengeringan Mungkin Telah Mengurangkan Khasiat Tersebut

Kesimpulannya, rumpai laut yang digunakan adalah sangat tinggi khasiat perubatan, namun proses pengeringan mungkin telah mengurangkan khasiat rumpai laut berkenaan. Lebih baik jika dimakan segar begitu. Walaubagaimanapun, tidak salah jika anda cuba kerabu sare kerana ianya tinggi khasiat dan mempunyai pelbagai faedah terhadap kesihatan tubuh.

Jadi, jom cuba kerabu sare! Ada tak dijual di KL?

Rujukan :

1. Mohamad et al. 2013. Daya maju dan daya saing industry rumpai laut di Malaysia. Economic and Technology Management Review. Vol 8(2013)1-11.

2. Antony T and Chakraborty K. 2019. First report of antioxidative 2H-chromenyl derivatives from the intertidal red seaweed Gracilaria salicornia as potential anti-inflammatory agents. Nat Prod Res. doi: 10.1080/14786419.2019.1579807

3. De Silva et al. 2019. Sulfated polysaccharides from the marine algae Gracilaria caudata prevent tissue damage caused by ligature-induced periodontitis. Int J Biol Macromol. 2019 Mar 26;132:1-8. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.03.

4. Mohibullah et al. 2016. The Edible Red Seaweed Gracilariopsis chorda Promotes Axodendritic Architectural Complexity in Hippocampal Neurons. J Med Food. 2016 Jul;19(7):638-44. doi: 10.1089/jmf.2016.3694.

5. Andriani etl al. 2016. Biological Activities of Isolated Compounds from Three Edible Malaysian Red Seaweeds, Gracilaria changii, G. manilaensis and Gracilaria sp.Nat Prod Commun. 2016 Aug;11(8):1117-1120.

Sumber : Razinah Sharif , Ini Sains Beb

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.