Rasa Tenang Je Lihat Masjid Ini, Masjid Lukisan Hamidiye Camii Seperti Berada Di Dalam Syurga

Pelbagai langkah dan cara dilakukan oleh pihak pengurusan masjid untuk menggalakkan lebih ramai orang datang ke rumah Allah. Begitu juga dengan salah sebuah masjid yang menggunakan lukisan sebagai salah satu tarikannya.

Masjid di Turki, yang diilhamkan oleh ayat-ayat al-Quran untuk membantu mengingatkan orang ramai tentang keindahan syurga dan menambah rasa ketenangan untuk beribadah.

Pinterest

Masjid kecil cantik ini terletak di tengah bandar Kirsehir, Turki. Masjid ini telah menarik perhatian ramai orang dengan kecantikan lukisannya serta rekaan dalam masjid yang menarik. Silingnya dipenuhi dengan lukisan langit dan awan yang cantik, ruang utama imam dilukis air terjun yang indah, pokok-pokok di antara tingkap dan permaidaninya seakan-akan rumput.

Pinterest

Masjid ini telah dibina pada tahun 1910 semasa zaman pemerintahan khalifah Uthmaniah di kejiranan Yenis dari Kirsehir dan diberi nama sempena nama seorang khalifah Islam, Amir al-Mu’minin Sultan Abdulhamid II Khan. Namun, selepas beberapa dekad, masjid ini terbiar usang hingga dimamah anai-anai.  Kemudian, ianya telah dirobohkan oleh pihak berkuasa tempatan sebelum dibina semula dan diberi nama baru iaitu Hamidiye Camii.

Pinterest

Reka bentuk dan motif dalaman yang berbentuk artistik ini telah mendapat sentuhan dari seorang arkitek dar Azerbaijan. Menariknya lagi, ianya telah menjadi tarikan daripada orang ramai dari seluruh dunia sehingga masjid ini sentiasa dipenuhi oleh penduduk tempatan dan pelancong dari serata dunia.

Pinterest

Imam masjid, Sefa Ekinci berkata, “Semasa saya baru mula ditugaskan untuk menjadi Imam di masjid ini, saya telah mengkaji sejarahnya serta mengikuti perkembangan semasa tentang pembinaan masjid ini. Apa yang unik bagi saya, apabila pembina masjid memberitahu saya tentang bagaimana dia mendapat ilham untuk membina masjid ini berlandaskan ayat Al-Quran dari surah Al-Baqarah.

Sumber: Libur

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"

Editor: Nur Farra

Dari Wiser.my