Pernah Terfikir, Kenapa Kucing Lagi Suka Orang Yang Takut Dengannya?

Anda pasti pernah dengar perkataan Ailurophobia bukan?

Ailurophobia adalah sejenis fobia yang dikaitkan dengan kucing. Perkataan ini berasal daripada perkataan Greek yang membawa maksud ailurous iaitu kucing dan phobos iaitu takut. Jadi, Ailurophobia ialah sejenis fobia dimana seseorang takut dengan kucing.

Salah satu daripada ironi tingkah laku kucing adalah bagaimana kucing tertarik kepada orang yang tidak menyukai mereka. Dengan membongkar tingkah laku mereka yang tidak menyukai kucing, sudah pasti si pencinta kucing dapat belajar satu atau dua perkara mengenai perkara ini.

Secara umumnya, apabila manusia tidak peduli dengan kucing, mereka cuba untuk mengelak daripada melihatnya dan pada masa yang sama mengawasi mereka untuk memastikan bahawa kucing tidak datang dekat dengan mereka. Tindakan itu secara amnya telah menyebabkan kucing tersebut semakin ingin mendekat dengan mereka.

Hal ini kerana, pada pandangan mata kucing, tindakan seperti itu telah menyebabkan mereka tertarik dengan anda kerana kucing merasakan diri tidak akan terancam jika berada berdekatan dengan anda kerana tidak akan menyentuhnya bahkan memberi ancaman kepada dirinya.

BBC

Kebanyakan kucing dikatakan hanya suka perhatian. Jika anda berfikir tentang hal-hal dari perspektif kucing, tingkah laku ini sebenarnya logik jika difikirkan akal. Sentuhan mata secara langsung dianggap sebagai tanda dominasi dan juga pencerobohan di kalangan kucing, jadi hubungan mata anda boleh dianggap mengancam mereka. Tindakan ini hanya membuat makhluk itu mengelak daripada anda.

Sebaliknya mereka yang tidak menyukai kucing akan cuba untuk mengelak daripada melihat mereka. Ini membuatkan kucing merasakan mereka ialah orang yang ‘selamat’ kerana tidak membuat hubungan mata atau mencabarnya. Kucing juga tidak akan merasa terancam dan, sebagai makhluk bebas mereka boleh membuat hubungan dengan istilah mereka sendiri.

Kesimpulannya , tidak hairanlah jika kucing dikatakan gemar mendekati orang yang tidak suka akan dirinya kerana mereka berasa “selamat” ketika berada dengan anda. Oleh itu, kucing akan mula mendekati anda, menggeserkan badannya di kaki anda dan juga kadang-kala mengikuti anda walau ke mana sahaja anda pergi.

Sumber: Petplace, Dr. Jessica Vogelsang & PetMD

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"

Editor: Nur Farra