Siakap Keli

Kecewa Kempen ‘Brexit’ Tidak Berhasil, Perdana Menteri UK Umum Letak Jawatan

Gambar: Yahoo News Australia

Perdana Menteri UK, Theresa May hari ini secara rasminya mengumumkan bahawa beliau akan mengundurkan diri daripada jawatan itu selepas tiga tahun berhempas pulas meyakinkan rakyatnya tentang Brexit.

Menurut May, beliau akan meletakkan jawatan sebagai pemimpin Parti Konservatif berkuatkuasa pada hari jumaat yang bersamaan dengan 7 Jun.

Selepas usahanya dalam mendapatkan sokongan rakyat serta meyakinkan parlimen UK untuk keluar daripada Kesatuan Eropah tidak berhasil, beliau akhirnya akur dan mengundur diri daripada jawatan yang dipegangnya itu.

Gambar: CNN

“Semenjak saya memegang jawatan Perdana Menteri ini, saya telah berusaha untuk menjadikan United Kingdom sebagai negara yang bukan hanya untuk golongan istimewa malahan untuk semua orang, dan untuk menghormati keputusan yang telah dibuat rakyat,” ujar May.

“Saya telah melakukan segalanya untuk meyakinkan Dewan Parlimen untuk meneruskan perjanjian Brexit ini.” 

“Malangnya, saya tidak berjaya meyakinkan mereka, tiga kali saya mencubanya,” tambah May.

Dalam sesi ucapan tersebut, May menyenaraikan beberapa pencapaiannya di peringkat domestik selama tiga tahun beliau menggalas jawatan perdana menteri itu.

Beliau turut menyatakan kepada wartawan bahawa, beliau adalah Perdana Menteri wanita UK yang kedua, namun tidak mustahil bakal ada wanita yang akan menggantikan jawatannya itu pada masa akan datang.

“Keadaan politik di negara ini mungkin dilihat agak tegang, namun terlalu banyak benda lain yang bagus ada di dalam negara ini,” katanya.

Menurutnya lagi, ianya merupakan suatu penghormatan yang tertinggi di dalam hidupnya kerana diberi peluang memegang jawatan Perdana Menteri UK serta mengakhiri ucapan tersebut dengan menyatakan bahawa beliau bangga dapat berkhidmat untuk negara yang beliau cintai.

Sumber: CNN

Aqmal Ezany

I write what is right

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.