Gambar Hiasan

Pasangan Baru Kahwin Kena Sambut Raya Pertama Di Kampung Isteri, Ini Sebabnya

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Sedar tak sedar, lagi seminggu umat Islam akan menyambut syawal pertama. Hari kemenangan Muslim setelah berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan pastinya akan dinantikan dengan penuh keterujaan. Tetapi, semestinya ada satu topik yang menjadi persoalan paling ‘besar’ terutamanya kepada pasangan suami isteri: Raya ni nak balik kampung siapa?

Saban tahun ia sentiasa menjadi bualan hangat untuk diperkatakan. Malah ada petikan dari akhbar mahupun di media sosial yang menyiarkan tentang perbalahan yang terjadi akibat topik ini.

Gambar Hiasan

Benar, apabila seseorang itu bernikah, mereka perlu berkahwin dengan keluarganya sekali. Seseorang individu itu perlu membuat sesuatu keputusan dengan memikirkan semua aspek, termasuk pihak keluarga, mertua mahupun ipar duai. Bagi pasangan yang baru berkahwin, anda pastinya akan berdepan dengan masalah ini.

Justeru, seorang penulis dan penceramah motivasi kekeluargaan, Ahmad Shafiai bin Uda Jaafar atau lebih dikenali sebagai Pak Utih ada memuat naik hantaran di laman Facebooknya mengenai perkara ini. Beliau turut memberikan tips berguna kepada pasangan yang baru mahupun sudah lama berkahwin berkaitan isu pulang beraya di kampung. Menurutnya:

Pasangan Pengantin Baru: Nak Raya Rumah Sapa Pertama Kali Ini?

Perkara ini biasanya menjadi pertelingkahan di antara pasangan yang baru berkahwin. Isteri akan menggunakan hujahnya tersendiri dan si suami pula menggukakan kuasanya sebagai ketua keluarga yang mesti dipatuhi.

Ada teknik dan tips untuk anda berdua membuat keputusan.

Utamakan Raya Pertama Di Rumah Isteri!

1. ” Bapa perempuan itu berkata (kepada Musa):

“Aku hendak mengahwinkanmu dengan salah seorang dari dua anak perempuanku ini, dengan syarat bahawa engkau bekerja denganku selama delapan tahun; dalam pada itu, jika engkau genapkan menjadi sepuluh tahun, maka yang demikian itu adalah dari kerelaanmu sendiri. Dan (ingatlah) aku tidak bertujuan hendak menyusahkanmu; engkau akan dapati aku Insya Allah, dari orang-orang yang baik layanannya”.

Al Qashash:27

Kalaulah ingin merujuk ayat di atas, pengantin lelaki kena berkorban tinggal bersama ayah mertua dan membantunya selama 8 tahun. Tetapi dengan keadaan sekarang perkara ini tidak mungkin boleh berlaku.

Namun kita boleh ikuti konsepnya. Iaitu dalam tempoh 8 tahun sang suami utamakan rumah mertuanya dahulu. Dalam kes pulang beraya ke kampong, elok utamakan rumah isterinya.

Gambar Hiasan

2. Orang perempuan banyak menggunakan emosi dan perasaannya dalam setiap urusannya. Sedangkan lelaki hanya fokus mindanya kepada sesuatu tugasan. Dia boleh abaikan emosi dan perasaannya. Oleh itu, isterilah yang lebih terkesan menyambut hari raya pertama. Apa lagi dengan status dia sebagai seorang isteri. Jiwanya pasti mengelabah untuk pertama kalinya menyambut raya di rumah orang lain. 1001 macam dalam fikiran yang menghantuinya. Oleh itu raya pertama di rumah isteri.

Susun Strategi Dan Berbincang!

3. Jika isteri ini telah ada bilik tidur khas di rumahnya dan suaminya pula tiada bilik khas untuk di rumahnya. Ini akan menyebabkan isteri tidak selesa jika terpaksa berkongsi bilik persalinan dengan ipar-iparnya. Oleh itu elok raya pertama di rumah isteri. Tetapi jika suaminya memang ada bilik khas, sila rujuk tip 1 dan 2 di atas.

4. Tetapi kalau sepanjang ramadhan, pasangan ini tinggal di rumah isterinya, maka eloklah susun strategi untuk berhari raya pertama di rumah kampung suaminya.

5. Jika suami adalah anak tunggal, dinasihatkan buat rancangan untuk berpuasa 2-3 hari awal di rumah kampung isteri. Kemudian berhari raya pertama di rumah suami. Sebab kehadiran anak tunggal dengan isterinya ini memberi kesan positif bertambah sayang ibu mertua kepada anak menantunya.

Sumber: Pak Utih

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Dari Wiser.my