Siakap Keli

Liverpool Takhluk Eropah Ketika Salah Dan Mane Berpuasa Di Bulan Ramadan

Perlawanan Final Liga Champions yang berlangsung di Stadium Wanda Metropolitan, Madrid telah berlangsung semalam dan dimenangi oleh pasukan Liverpool berlawan dengan Tottenham 2-0.

Walaupun berlangsung pada bulan Ramadan, dua pemain muslim Liverpool tetap menjalankan ibadah puasa seperti biasa. Liverpool memenangi kali keenam Liga Juara-Juara Eropah yang didahului dengan tendangan penalti awal oleh Mohamed Salah dan gol terakhir daripada Divok Origi.

Walaupun dalam keadaan berpuasa, mereka berdua tetap meyakinkan Jurgen Kloop bahawa mereka tetap memberikan penampilan yang terbaik dalam perlawanan semalam.

Kedua-dua pemain sayap Muslim ini , yang telah dipuji atas prestasi mereka sebelum ini walaupun tidak berpuas hati dengan makanan dan air semasa perlawanan, tidak akan memungkiri kewajipan agama mereka untuk perlawanan akhir di Madrid.

“Tak ada masalah soal puasa para pemain Liverpool. Saya menghormati agama mereka. Mereka selalu menakjubkan dan memberikan yang terbaik, baik berpuasa atau tidak,” kata Klopp .

“Dalam kehidupan ini, terdapat banyak perkara yang lebih penting daripada bola sepak.” katanya algi.

Salah yang telah sentiasa dipuji kerana menunjukkan imej positif umat Islam di UK dan seterusnya memberitahu para peminatnya dia akan mengamati tradisi Ramadhan, bukan hanya dengan meningkatkan kerja amalnya, tetapi dengan memerhati fajar hingga senja cepat.

Walaupun ramai orang Muslim memuji dia kerana kesetiaannya kepada Islam, ada yang menyatakan kebimbangan mengenai kesihatan dan pembebasannya dalam permainan Piala Dunia yang terkenal di mana pada 2018 serentak dengan bulan Ramadan.

Sumber: Islamtics, Kelab Peminat Liverpool Malaysia