Gambar Hiasan

Pernah Jadi Misteri Di Kalangan Orang Perak, Gambar Seorang Tokoh Di Menara J.W.W Birch Hilang, Baca Penjelasannya

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

James Wheeler Woodford atau lebih dikenali sebagai J.W.W Birch merupakan nama yang pastinya diketahui oleh semua. Manakan tidak, seawal di sekolah lagi kita telah ‘dipahatkan’ dengan silibus sejarah yang mencatat kisah Residen British pertama di Perak ini.

Satu persatu hikayat yang diceritakan oleh guru kita dahulu terlayar di mata, mengimbas kembali peristiwa berdarah yang terjadi di Pasir Salak. Tempat keramat yang menyaksikan kebangkitan nasionalisme penduduk tempatan terhadap penjajah begitu mudah mengeluarkan arahan menuntut semua hasil cukai dan pendapatan negeri.

Gambar : Hasrul Hassan

Namun untuk mengenang ulang tahun kematian ke-34 Residen British itu, sebuah Menara Jam Birch Memorial yang terletak di sebelah Masjid Negeri Perak telah dibina pada tahun 1909 di Dataran Dato Sagor. Ia mempunyai satu loceng utama dan ‘diapit’ oleh empat loceng kecil. disekelilingnya dilukis patung Terracotta yang melambangkan empat nilai semasa pentadbiran British dahulu.

Fakta menarik mengenai menara jam ini yang menelan belanja 25,000 poundsterling adalah ia diperingati oleh Residen British ke-8 yang merupakan Sir Ernest Woodford Birch. Beliau juga merupakan anak sulung JWW Birch dan Residen Perak sejak tahun 1904 hingga 1910.

Gambar : Orang Perak

Sir Ernest Woodford Birch mengingatkan para pemimpin Sultan dan Melayu agar tidak lupa kejadian pembunuhan bapanya dan berharap hubungan baik antara British dan Perak terus untuk pembangunan yang terbaik di Perak.

‘Keajaiban’ Menara Mirip The Big Ben di Bangunan Parlimen London.

Menara ini mempunyai jam besar yang berukuran 6 kaki 6 inci dengan empat jam kecil dan dilengkapi dengan sistem bunyi. Apabila ia mula beroperasi, penduduk tempatan yang tinggal berdekatan sangat kagum dan ingin tahu bagaimana jam dapat menghasilkan bunyi sendiri dan ia agak menakutkan pada waktu malam.

Gambar : Orang Perak

Misteri ‘Kehilangan’ Gambar Di Menara Itu Akhirnya Terjawab

Empat patung terracotta diletakkan di sekitar menara jam yang menyerupai empat ketua pentadbiran British iaitu Loyalty (patung yang memegang pedang dan perisai), Keadilan (patung seorang lelaki buta yang memegang skala neraca), Kesabaran (patung tidak bersenjata), Ketabahan (patung dengan ekspresi muka yang tenang memegang tombak).

Terdapat juga panel di setiap sisi menara jam yang menyerupai satu angka perkembangan tamadun dunia. Salah satu daripada 44 tokoh itu termasuk imej Nabi Muhammad. Bagaimanapun imej ini telah dipadamkan dengan cat putih pada tahun 1990-an selepas mendapat protes oleh umat Islam sekitar Ipoh, sebenarnya seluruh dunia marah dengan isu ini pada masa itu.

Rujukan 

[1] Frederic Boase, (1892), ‘Modern English biography: containing many thousand concise memoirs of persons who have died since… 1850‘. Jilid 1: A-H. Truro: Netherton dan Worth.

Sumber : Orang Perak 

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Editor: Azmil

Dari Wiser.my