Siakap Keli

Dari Ciuman Dewasa, Bayi Malang Dijangkiti Virus Herpes Simplex 1 (HSV1)

Sudah pasti ramai orang dewasa yang ketika melihat bayi yang masih kecil tentunya bertindak cepat untuk menyentuh, mendukung dan mencium mereka.

Namun, sebagai orang dewasa yang bijak, jika merasa diri kita tidak ‘bersih’, untuk tindakan yang seperti inilah kita perlu berhati-hati. Hal ini kerana, kulit bayi lebih sensitif berbanding kulit orang dewasa.

Jika hal ini dipandang remeh oleh masyarakat, tentunya kes kematian bayi akan meningkat hasil dari tindakan mencium ini.

Mujur dalam kes ini, si ibu cepat kenal pasti perubahan fizikal bayinya yang jelas kelihatan dan tindakan cepat diambil.

Ikuti perkongsian oleh Public Health Malaysia seperti dibawah ini.

Gambar: Caters News Agency

Noah Tindle baru berusia 4 minggu apabila ibunya menyedari mata kanannya mula bengkak dan berair.

Beberapa hari kemudian, kulit di sekitar mata mula mengelupas dan melepuh. Mata semakin merah dan membengkak.

Pemeriksaan dan ujian yang dijalankan mengesahkan bayi malang ini telah dijangkiti dengan virus Herpes Simplex 1 ( HSV1) 

Bagaimana bayi berusia 4 minggu boleh mendapat jangkitan virus yang biasanya disebarkan menerusi hibungan seksual??

Rupa rupanya, jangkitan ini diperoleh menerusi ciuman orang dewasa semasa satu majlis khas di gereja beberapa hari lalu. Pada majlis tersebut, rakan rakan dan keluarga yang datang bergilir gilir mencium bayi ini.

Akibat dari jangkitan ini, Noah perlu mendapatkan rawatan antiviral selama 2 minggu di hospital, 2 kali setiap hari. Kemudian, bayi ini perlu mengambil rawatan antiviral berterusan selama 6 bulan.

Malangnya, bayi ini mengalami jangkitan semula (relapse) pada usianya 9 bulan. Ini menyebabkan rawatan perlu diteruskan sehingga bulan Mac 2020.

Namun, bayi ini masih lagi bernasib baik kerana ibunya menyedari akan gejala ini pada peringkat awal dan sempat mendapatkan rawatan sebelum virus merebak ke saluran darah dan menjangkiti organ lain.

Jangkitan Herpes Simplex HSV tidak mempunyai sebarang masalah kepada orang dewasa yang dijangkiti tetapi boleh menyebabkan kematian kepada bayi.

Sebelum ini, seorang bayi dilaporkan maut setelah jangkitan virus ini merebak ke selaput otak. Bayi ini juga dijangkiti virus HSV 1 menerusi ciuman

Berhati hati ya ibu bapa! Sayangkan anak, jangan bawa bayi ke tempat yang sesak dan biarkan pelawat MENGOMOL bayi anda!

Sumber: Public Health Malaysia

Eyen Mirlen

write deeply from your heart

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.