Gambar Hiasan

10 Fakta Menarik Tentang Kehidupan Unik Semut Yang Belum Anda Tahu

Semua orang tahu yang semut adalah sejenis makhluk kecil yang tidak memberikan apa-apa manfaat dalam kehidupan manusia. Kehidupan semut ini sangat unik. Bayangkan beribu-ribu ekor dalam koloni mereka dapat mengenali antara satu sama lain.

Pernahkah anda perhatikan pergerakan semut sewaktu ia berjalan dan jumpa semut lain? Semut-semut ini akan bercium dan bersentuhan antara satu sama lain. Ia seolah-olah mengenali antara satu sama lain walaupun dalam keadaan puluhan ribu pada satu masa.

Hari ini Sk berbesar hati berkongsi tentang keunikan semut yang anda perlu tahu. Pernah tak anda berfikir haiwan ini dikategorikan kelas apa? Semut adalah Omnivor. Haiwan omnivor merupakan haiwan yang memakan tumbuhan dan haiwan lain sebagai makanan. Saiz minimum seekor semut adalah 1 inci.

Dalam bahasa Melayu, mempunyai penjodoh bilangan. Untuk koloni semut ia boleh dipanggil sebagai seekor, kawan, koloni dan sarang.

Untuk pengetahuan umum, lebih 10,ooo ribu spesies semut di seluruh dunia ini. Semut boleh mengangkat dan membawa tiga kali ganda daripada beratnya sendiri. Lebih menarik lagi, selama 50 juta tahun, semut adalah haiwan yang paling teratur dan bekerjasama.

Ada tiga koloni semut

1. Ratu

Koloni semut dipimpin oleh seekor ratu (betina) yang berfungsi untuk bertelur bagi memastikan kelangsungan hidup koloni semut.

2. Semut Jantan

Pasti ramai yang tak tahu sebenarnya semut jantan hanya mempunyai satu peranan sahaja iaitu mengawan bersama ratu. Setelah mengawan semut jantan tersebut akan mati.

3. Semut Bekerja

Semut betina bekerja keras mencari makanan, menjaga ratu, bekerja dan melindungi sarang serta tugas-tugas lain.

Ini adalah fakta menarik mengenai semut yang belum tentu kita tau. Menarik bukan? Sebagai manusia janganlah jadi seperti semut jantan yang dianggap sebagai pemalas.

 

Sumber: Bernama

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Editor: Azmil

Dari Wiser.my