Siakap Keli

9 Peraturan Di Korea Utara Yang Tak Masuk Akal, No.6 Paling Pelik

Gambar Hiasan

Siapa saja yang tidak kenal dengan negara paling ‘berahsia’ dunia iaitu negara Korea Utara yang cukup mengerikan. Apa yang dimaksudkan ngeri itu? Jika ada kesalahan yang rakyat lakukan boleh kemungkinan akan kehilangan hak-hak asas sebagai rakyat. Bukan itu sahaja, pemimpin mereka juga memaksa rakyatnya untuk mengikut peraturan undang-undang yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Cerita ini berdasarkan seorang rakyat wanita bernama Yeonmi Park yang berjaya melarikan diri daripada pemerintahan kejam negara itu dan menceritakan betapa ngerinya keadaan negera tersebut.

Ini 9 undang-undang yang perlu dipatuhi rakyat untuk negara Korea Utara

1. Hanya 3 saluran TV sahaja dan wajib ditonton

Sumber IndiaTimes

Kalau di Malaysia lebih 1000 saluran pada set televisyen tidak termasuk yang berbayar lagi. Memang akan santai habislah kalau di Malaysia. Jika di Korea Utara, hanya ada 3 saluran sahaja dan penduduk tiada pilihan. Segalanya akan dikawal penuh oleh pihak kerajaan.

2. Peraturan “Three generation of punishment” sangat memberi anda mimpi ngeri

Jika rakyat di sana melakukan kejahatan, seluruh keluarganya akan ditahan dan dihukum bersama-sama. Besar kemungkinan, generasi datuk nenek, ibu bapa dan anak akan menanggung hukuman berat. Peraturan ini dilakukan kerana tidak mahu pesalah melarikan diri daripada penjara.

3. Hanya 28 gaya rambut sahaja yang diluluskan oleh kerajaan

Apa yang kita tahu, di negara kita pelbagai gaya rambut tidak menjadi masalah. Tetapi di negara Korea Utara, mereka diwajibkan mengikut hanya 28 gaya rambut untuk lelaki dan wanita. Gaya-gaya lain diharamkan secara eksklusif oleh kerajaan yang dipimpin oleh Kim Jong-Un pada tahun 2013 dan dia tidak memasukkan gaya rambutnya sendiri kerana ia dikatakan unik.

4. Negara ini memiliki aturan bola keranjang Korea Utara sendiri

ss

Mereka mengubah keseluruhan permainan, kerana mengapa mereka tidak boleh melakukannya? Oleh itu di Korea Utara, dunks slam bernilai tiga mata dan bukan dua, gol padang dalam tiga minit terakhir permainan adalah lapan mata. Juga, jika anda terlepas tiga lontaran, satu titik ditolak.

5. Mempunyai kelulusan dari kerajaan untuk tinggal di ibu negara

Bagi pemimpinnya, beliau hanya mahukan rakyat yang berjaya, kaya dan berkuasa sahaja tinggal di Pyongyang iaitu ibu negera Korea Utara. Jika fikir semula, rasa bersyukur pula lahir di Malaysia.

6. Perlu bayarkan harga meja dan kerusi di sekolah

Ibu bapa dikenakan bayaran yuran termasuk kerusi meja di dalam kelas jika tidak, mereka tidak mempunyai meja dan kerusi semasa sesi pembelajaran.

7. Memiliki Alkitab (Bible) tidak sah disisi undang-undang

Di Korea Utara, Alkitab dianggap sebagai simbol kebudayaan barat dan oleh itu tidak dibenarkan di negara ini kerana ia mungkin mempengaruhi rakyat dan mengubahnya.

8. Apple, Sony dan Microsoft tidak dibenarkan mengedar produk di Korea Utara

Tiada iPhone, TV dan komputer riba dari jenama-jenama yang disebutkan di atas untuk Korea Utara. Sangat sedikit diketahui industri elektronik dan teknologi mereka, kerana dasar pengasingan kerajaan tidak banyak mendedahkan.

9. Tidak Boleh Menyeludup Dalam Kesusasteraan Barat

Bagi pelancong, walaupun ia adalah buku panduan Lonely Planet, ia akan dirampas semasa pemeriksaan keselamatan. Oleh itu, jika anda seorang pelancong, semua muzik, televisyen, filem dan bahan bertulis anda akan diperiksa sebelum dan kemudian anda akan dibiarkan

Walaubagaimanapun, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik di negeri sendiri, kita lebih selesa di tempat sendiri dn perlu bersyukur negara ini aman.

 

Sumber: IndiaTimes

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.