Siakap Keli

Insiden Sesak Nafas: JAS Tumpu Tapak Pelupusan Sampah Pula

JOHOR BAHRU, 23 Jun (Bernama) — Jabatan Alam Sekitar (JAS) akan melakukan pemantauan agresif terhadap tapak pelupusan haram di Pasir Gudang esok, bagi mengenalpasti punca sebenar berlaku insiden sesak nafas di beberapa buah sekolah sejak Khamis.

Ini susulan JAS percaya tapak pelupusan itu turut berpotensi menyumbang kepada punca kejadian.

Pengarahnya Wan Abdul Latiff Wan Jaffar berkata selain tapak pelupusan haram, pihaknya juga akan memeriksa semula kawasan Sungai Kim Kim yang terjejas akibat pembuangan sisa buangan kimia pada Mac lepas.

“Kita takut orang buang sesuatu somewhere, sebab itu kita akan buat rondaan (pemantauan) dengan menggunakan drone dan kaedah lain,” katanya yang dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata dijangkakan seramai 150 anggota penguatkuasa akan terbabit dalam operasi tersebut.

“Kita juga akan mendapatkan bantuan daripada syarikat konsesi JAS untuk menggunakan mobile unit mereka bagi memantau kualiti udara dengan parameter yang lebih menyeluruh,” katanya.

Beliau berkata buat masa ini, pemantauan pihaknya tertumpu di sekolah yang terjejas dan kilang berdekatan dengan kekerapan pemeriksaan adalah setiap empat jam menggunakan alat ‘multi gas detector’.

Anggota Jabatan Alam Sekitar (JAS) sedang melakukan pemeriksaan bacaan kualiti udara menggunakan alat Gasmet di Sekolah Agama Taman Mawar yang merupakan lokasi pertama insiden sesak nafas dan mual-mual yang terjadi pada Khamis lalu ketika tinjauan di sekolah tersebut, hari ini. (Foto: BERNAMA)
Anggota Jabatan Alam Sekitar (JAS) menunjukkan bacaan kualiti udara ketika melakukan pemeriksaan di Sekolah Agama Taman Mawar yang merupakan lokasi pertama insiden sesak nafas dan mual-mual terjadi pada Khamis lalu ketika tinjauan di sekolah tersebut, hari ini. (Foto: BERNAMA)

— BERNAMA

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.