Siakap Keli

Keliru Mengenai Pembahagian Harta Pusaka? Baca Perkongsian Daripada Mufti WP Ini

Gambar Hiasan(Foto: Scouting NY)

Pernah atau tidak, kita mendengar mengenai ketidakpuasan hati seseorang mengenai pembahagian harta peninggalan atau lebih dikenali sebagai harta pusaka? Jika tidak pernah sekali pun, perkara ini sering kita lihat ditayangkan dalam filem atau drama di kaca televisyen.

Perkara ini terjadi berkemungkinan kerana kurangnya ilmu mengenai pembahagian harta dengan betul. Oleh itu, kali ini kami kongsikan bersama anda kaedah yang betul untuk membahagikan harta dan faraid yang diperolehi dari laman web rasmi Mufti Wilayah Persekutuan.

Soalan

Assalamualaikum Dato’ Seri. Saya berhasrat untuk mengemukakan soalan mengenai faraid dan pembahagian harta di bawah undang-undang Islam. Di sini saya nyatakan bilangan ahli waris:

Pertama: Arwah mempunyai ahli keluarga seperti berikut:

  1. a) 1 orang isteri
  2. b) 2 orang anak perempuan
  3. c) 1 orang saudara lelaki (adik beradik)
  4. d) 2 orang saudara perempuan  (adik-beradik)
  5. e) 1 orang saudara lelaki di atas mempunyai 1 orang anak angkat
  6. f) 1 orang saudara perempuan di atas mempunyai 2 orang anak lelaki dan 2 otang anak perempuan
  7. g) 1 orang saudara perempuan di atas mempunyai 2 orang anak lelaki dan 4 orang anak perempuan

Kedua: Adakah saudara adik-beradik yang telah meninggal dunia sebelum arwah mempunyai hak ke atas pembahagian harta pusaka arwah?

Saya memohon jasa baik dan bantuan daripada Dato’ Seri untuk memberikan pencerahan kepada saya mengenai siapakah ahli keluarga arwah di atas yang berhak ke atas pembahagian harta faraid tersebut?

JAWAPAN

Waalaikumussalam wrt. wbt.

Alhamdulillah kami panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT. Selawat dan salam kepada junjungan Nabi SAW, para isteri dan keluarga baginda SAW, seterusnya golongan yang mengikut jejak langkah baginda SAW hingga ke hari akhirat.

Faraid menurut syarak bermaksud bahagian yang ditetapkan oleh syarak kepada pewaris. (Lihat al-Fiqh al-Manhaji, 2/267) Di dalam al-Quran, Allah SWT telah menyatakan dengan jelas tentang pembahagian faraid di dalam surah al-Nisa ayat 11, 12 dan 176.

Menjawab kepada isu, ini kami nyatakan seperti jadual berikut:

WarisBahagianPenjelasan
Isteri1/8فَإِن كَانَ لَكُمْ وَلَدٌ فَلَهُنَّ الثُّمُنُ مِمَّا تَرَكْتُم

Maksudnya: “Tetapi kalau kamu mempunyai anak maka bahagian mereka (isteri-isteri kamu) ialah satu perlapan dari harta yang kamu tinggalkan” (Surah al-Nisa’: 12)

Dua orang anak perempuan2/3فَإِن كُنَّ نِسَاءً فَوْقَ اثْنَتَيْنِ فَلَهُنَّ ثُلُثَا مَا تَرَكَ

Maksudnya: “Tetapi jika anak-anak perempuan itu lebih dari dua, maka bahagian mereka ialah dua pertiga dari harta yang ditinggalkan oleh si mati.” (Surag al-Nisa’: 11)

Seorang saudara kandung lelaki dan dua orang saudara kandung perempuan‘Asabahقُلِ اللَّـهُ يُفْتِيكُمْ فِي الْكَلَالَةِ

Maksudnya: “Katakanlah: “Allah memberi fatwa kepada kamu di dalam perkara Kalaalah itu” (Surah al-Nisa’: 176)

Anak angkat kepada adik beradikTiada bahagianAnak angkat tidak disenaraikan dalam pembahagian harta pusaka.
Anak-anak saudara kandungTiada bahagianAnak saudara tidak mendapat bahagian kerana telah dihalang oleh adik-beradik si mati (Ibunya)
Saudara kandung yang telah meninggal dunia sebelum arwahTiada bahagianWaris kepada saudara kandung yang telah meninggal dunia sebelum arwah tidak mendapat bahagian dalam pembahagian harta pusaka.

KESIMPULAN

Sebagai kesimpulan, kami nyatakan seperti jadual berikut:

Bil.WarisBahagian
1.Seorang isteri12/96
2.Dua orang anak perempuan64/96
Seorang mendapat: 32/96
3.Dua orang saudara perempuan kandung10/96

Seorang mendapat: 5/96

4.Seorang saudara lelaki kandung10/96

Bagi saudara kandung si mati yang meninggal duhulu sebelum si mati, maka ahli keluarganya atau warisnya tidak mempunyai hak untuk mendapat bahagian dalam pembahagian harta pusaka tersebut. Dalam isu ini juga, kami syorkan kepada tuan untuk merujuk kembali kepada pihak mahkamah bagi mendapatkan tahqiq serta kepastian dalam isu pembahagian seperti ini. Kami akhiri pencerahan ini dengan doa berikut:

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Maksudnya“Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami.”

(Surah al-Kahfi: 10)

Semoga  dengan pencerahan ini dapat membantu saudara dalam menyelesaikan isu pembahagian harta pusaka menurut syariat Islam yang sebenar. Amin.

Sumber: Mufti Wilayah Persekutuan

Amir Zakwan

Dulu sembang teknologi terkini, sekarang borak berita sensasi

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.