Siakap Keli
Gambar : Bernama

Mangsa Sesak Nafas Pasir Gudang Minta Rawatan Susulan, Bantuan

Johor Bahru : Penduduk Tanjung Puteri Resort, yang turut terkesan ekoran pencemaran terbaharu di Pasir Gudang, dekat sini, meminta agar Kerajaan Negeri memberi rawatan susulan terutama kepada para pelajar yang terlibat dalam insiden sesak nafas dan muntah.

Wakil penduduknya, Jamaluddin Abdul Malik, 41, berkata rawatan susulan itu penting bagi memastikan mangsa bebas daripada sebarang implikasi akibat pencemaran udara itu.

Sebelum ini beliau dan keluarga yang terlibat ketika insiden pencemaran di Sungai Kim Kim juga tidak mendapat sebarang rawatan susulan.

“Sebelum ini, kami (penduduk Tanjung Resort) yang menjadi mangsa pembuangan sisa kimia Sungai Kim Kim tidak mendapat sebarang rawatan susulan.

“Tidak semua mangsa yang pergi ke hospital adalah orang yang berkemampuan dan mempunyai kenderaan.

“Jadi saya harap Kerajaan Negeri membela mangsa yang terlibat dengan rawatan susulan dan bantuan dari segi kos mahupun pengangkutan,” katanya kepada sumber pada sidang media di sini, hari ini.

Menurut bapa kepada tujuh orang anak itu, anak perempuannya Nursyadira Balqis,13, yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjung Puteri Resort, turut mengalami sesak nafas dan mual-mual dan kini dirawat di Hospital Sultan Ismail sejak semalam.

“Sebelum ini, saya sekeluarga turut dikuarantin semasa pencemaran sisa kimia Sungai Kim Kim,  bila pencemaran udara terjadi, anak keempat saya (Nursyadira Balqis) sekali lagi menjadi mangsa.

“Anak saya juga mengadu kejang-kejang dan sakit pinggang semenjak pencemaran kimia dan sakitnya itu masih dirasai sehingga kini,” katanya.

Jamaluddin juga menjelaskan bahawa penduduk sekitar terutama di Tanjung Puteri Resort berhasrat untuk berpindah namun berharap Kerajaan Negeri segera menyelesaikan masalah pencemaran udara berkenaan.

Sumber : Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.