Siakap Keli

Rambut Berminyak, Gatal Dan Berkelemumur? Tips Penjagaan Rambut Dari ‘Hairstylist’ Ini Mungkin Untuk Anda

Gambar Hiasan(Foto: Star2/Healthline)

Rambut adalah salah satu aset penting pada tubuh badan manusia, kerana itulah ada yang sanggup berhabis wang yang banyak semata-mata untuk mendapatkan rambut yang cantik dan sihat.

Tetapi, tahukah anda yang menjaga rambut sebenarnya boleh dibuat daripada rumah? Ya, dengan penjagaan yang betul dan sesuai, rambut kita akan kekal sihat tanpa perlukan rawatan yang kerap.

Bercakap mengenainya, seorang wanita di Twitter telah berkongsi sedikit tips untuk mencuci rambut atau kepala yang diperolehinya dari seorang pendandan rambut atau ‘hairstylist’ melalui akaunnya, @SyazanaMI.

Foto: @SyazanaMI

Kena cuci rambut setiap hari

Foto: @SyazanaMI

Menurutnya, hairstylist menasihatkannya untuk mencuci rambut menggunakan shampoo setiap hari. Ini kerana cuaca panas di Malaysia menyebabkan kulit kepala berpeluh dan berminyak.

Tambahan pula bagi mereka yang bertudung, cuaca panas akan menyebabkan kepala akan mengeluarkan peluh dan minyak dengan kadar lebih banyak. Jika tidak di syampoo, ia mungkin akan mendatangkan rasa tidak selesa dan bau yang kurang menyenangkan.

Foto: @SyazanaMI

Atas alasan itulah kita perlu shampoo rambut sekurang-kurangnya sekali sehari untuk membuang peluh dan minyak yang boleh menyebabkan kulit kepala gatal ini.

Foto: @SyazanaMI

Bagaimanapun, beliau turut menegaskan bahawa ia berbeza bagi setiap jenis rambut. Bagi mereka yang berambut kerinting, adalah dinasihatkan untuk melakukannya sekali untuk setiap dua atau tiga hari.

Oleh itu, setiap orang dinasihatkan untuk mengenalpasti jenis rambut terlebih dahulu untuk mengetahui kaedah penjagaan dan kitaran cucian yang sesuai untuk rambut masing-masing.

Tidur awal elakkan kelemumur

Foto: @SyazanaMI
Foto: @SyazanaMI

Sekali lagi diingatkan bahawa ini adalah sekadar sedikit ilmu yang dikongsikan oleh pendandan rambut kepadanya sahaja dan tidak semestinya sama dengan apa yang pernah didengari oleh orang lain.

Tapi, kalau korang ada tips penjagaan rambut yang lain bolehlah share dekat komen. Boleh kita sama-sama ada rambut yang lagi cantik dan sihat lepas ni.

Sumber: Twitter @SyazanaMI

Amir Zakwan

Dulu sembang teknologi terkini, sekarang borak berita sensasi

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.