Siakap Keli

Bukan Sahaja Garam, Gula Turut Menjadi Penyumbang Darah Tinggi Bahkan, Mungkin Lebih Berbahaya

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Penjagaan kesihatan bermula dari pemakanan yang sihat. Banyak penyakit disebabkan kekurangna nutrisi atau terlebih bahan tambahan berpunca dari pengambilan makanan tidak seimbang. Hal ini tidak berlaku dalam sehari dua, tetapi dalam jangka masa panjang, kita akan merasa kesannya.

Umum mengetahui garam merupakan antara penyumbang kepada masalah darah tinggi manakala gula dikaitkan dengan masalah diabetes. Namun sebenarnya, gula turut boleh menjadi penyumbang kepada masalah darah tinggi. Berikut merupakan perkongsian yang ditulis oleh Hello Doktor.

Tidak dinafikan bahawa pengurangan pengambilan garam mungkin memberi manfaat kepada sesetengah orang tetapi tidak kepada kebanyakan orang. Terdapat penyelidikan kini yang mendedahkan bahawa gula dalam diet mungkin lebih kuat berkait dengan hipertensi berbanding garam.

Kajian Perkaitan Gula dan Tekanan Darah Tinggi

Healthy Direction menyatakan bahawa, kajian di Louisiana State University menganalisis hasil kajian daripada PREMIER selama 18 bulan yang dijalankan terhadap 810 orang yang mempunyai prehipertensi atau hipertensi tahap 1. Maltlamat mereka adalah untuk menilai bagaimana minuman manis mempengaruhi tekanan darah.

Hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal Circulation mendapati bahawa pengurangan pengambilan gula akan mengurangkan tekanan darah. Sebenarnya, mereka mendapati bahawa orang yang minum satu hidangan minuman manis setiap hari mempunyai penurunan tekanan darah yang terukur selepas 18 bulan.

Ini penting kerana tekanan darah tinggi adalah faktor risiko bagi penyakit jantung dan strok, dan walaupun pengurangan sederhana dalam bacaan tekanan darah, ia dapat mengurangkan risiko itu.

Gambar hiasan. (Kredit: Science Focus)

Bagaimana Gula Berlebihan Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

Bagi merawat tekanan darah tinggi dengan berkesan, adalah penting untuk memahami punca-puncanya yang sering berkait dengan disfungsi metabolik sebagai tindak balas kepada diet makanan karbohidrat tinggi dan makanan diproses.

Hiperinsulinemia

Adalah diandaikan bahawa apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin dan leptin yang bertindak balas kepada diet karbohidrat yang lebih tinggi, ia menyebabkan tekanan darah meningkat. Hiperinsulinemia meningkatkan tekanan darah, sebahagiannya dengan mengurangkan natrium dan perkumuhan air dalam buah pinggang, dan secara langsung berlaku penyempitan saluran darah akibat penguncupan dinding otot saluran darah (vasocontristion).

Hiperinsulinemia boleh memainkan peranan langsung dalam atherogenesis dan, dengan lanjutan, aterosklerosis melalui interaksi reseptor pada dinding saluran darah. Hiperinsulinemia juga dikenali untuk mengubah metabolisma lipid yang kurang baik, yang menggalakkan keradangan dan tekanan oksidatif.

Rintangan insulin

Apabila tahap insulin meningkat, rintangan insulin akhirnya berkembang. Jika reseptor insulin tumpul dan sel-sel yang tumbuh menentang insulin, magnesium tidak boleh lagi disimpan, jadi ia keluar daripada tubuh melalui kencing. Apabila tahap magnesium terlalu rendah, saluran darah tidak dapat berehat sepenuhnya, dan penyempitan ini menimbulkan tekanan darah.

Oksida nitrat

Gula fruktosa, khususnya, meningkatkan asid urik, yang menyebabkan tekanan darah dengan menghalang oksida nitrat (NO) dalam saluran darah. Ia tidak dianggap sebagai vasodilator yang paling penting dan membantu saluran darah mengekalkan keanjalannya. Tiada penindasan/tekanan yang membawa kepada kenaikan tekanan darah.

Advanced glycation

Advanced glycation end products (AGEs) adalah hasil langsung pendedahan kepada gula. Ini adalah salah satu laluan utama yang terlibat dalam pembangunan dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. Ia dipercayai memainkan peranan dalam komplikasi vaskular dengan mencetuskan proses yang menyebabkan pembesaran vaskular dan penyempitan saluran darah, dan menyumbang kepada aterosklerosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber: Hello Doktor

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.