Siakap Keli

Tular Air Mineral Dikesan Mengandungi Bakteria, Ini Fakta Penting Tentang ‘Pseudomonas Aeruginosa’ Yang Anda Perlu Tahu

Gambar Hiasan

Beberapa minggu ini, kita dipaparkan dengan isu air botol yang dikesan mengandungi bakteria dan ia tentunya bukan kali pertama perkara ini terjadi. Ia ternyata menimbulkan perasaan risau dikalangan orang ramai.

Lalu perkara tersebut telah mendapat perhatian Dr Lee Boon Chye, Timbalan Menteri Kesihatan menjelaskan bahawa pihaknya akan membuat siasatan lanjut mengenai perkara itu kerana pengeluar air botol itu turut mengeluarkan beberapa jenis produk yang dijual di pasaran negara ini.

Gambar Hiasan

Agensi Makanan Singapura (SFA) juga mengatakan bahawa pihaknya mengesan Pseudomonas aeruginosa, sejenis bakteria yang selalunya ditemui pada najis, tanah, air dan kumbahan  dalam air botol tersebut.

Oleh yang demikian, Kementerian Kesihatan sedang bekerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk menggalakkan semua industri berkaitan untuk menggunakan sistem jejak dan kesan bagi memastikan produk makanan adalah suci dan selamat.

Mengenai Pseudomonas Aeruginosa

Jangkitan pseudomonas disebabkan oleh tanda-tanda bakteria terdapat dengan meluas dalam persekitaran. Jenis paling biasa menyebabkan jangkitan pada manusia dipanggil Pseudomonas aeruginosa.

Pseudomonas Aeruginosa (Cosmo Magazine)

Apakah jenis jangkitan yang menyebabkan Pseudomonas aeruginosa?

Jangkitan Pseudomonas yang serius biasanya berlaku pada mereka di hospital dan/atau dengan sistem imun yang lemah. Jangkitan darah, radang paru-paru, dan jangkitan selepas pembedahan boleh membawa kepada penyakit yang teruk dan kematian pada mereka.

Walau bagaimanapun, orang yang sihat juga boleh mengalami penyakit ringan dengan Pseudomonas aeruginosa, terutamanya selepas terdedah kepada air. Jangkitan telinga, terutama pada kanak-kanak, dan ruam kulit yang lebih umum mungkin berlaku selepas pendedahan kepada klorin tab panas atau kolam renang. Jangkitan mata kadang-kadang dilaporkan pada orang yang menggunakan kanta lekap yang berlanjutan.

Siapa yang berisiko mendapat jangkitan?

Pesakit di hospital, terutamanya mereka yang menggunakan mesin pernafasan, mereka yang mempunyai alat seperti kateter, dan pesakit dengan luka dari pembedahan atau dari luka bakar berpotensi berisiko untuk jangkitan serius dan mengancam nyawa.

Bagaimanakah penyebaran Pseudomonas aeruginosa?

Di hospital, di mana jangkitan paling serius berlaku, Pseudomonas boleh disebarkan dari tangan pekerja penjagaan kesihatan atau peralatan yang tercemar dan tidak dibersihkan dengan betul.

Simptom jangkitan

Jangkitan boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh. Jangkitan pada kulit cenderung kurang teruk daripada jangkitan yang berlaku di dalam darah atau paru-paru. Simptom tertentu bergantung kepada di mana jangkitan berlaku:

Darah

Jangkitan bakteria darah disebut bacteremia. Jangkitan darah adalah salah satu daripada jangkitan yang paling teruk yang disebabkan oleh pseudomonas. Simptom mungkin termasuk:

 • Demam
 • Menggigil
 • Keletihan
 • Sakit otot dan sendi

Bacteremia dengan pseudomonas juga boleh menyebabkan tekanan darah rendah, yang dikenali sebagai kejutan hemodinamik, yang boleh mengakibatkan kegagalan organ-organ lain termasuk jantung, buah pinggang, dan hati.

Paru-paru

Jangkitan paru-paru dipanggil radang paru-paru. Simptomnya termasuk:

 • Menggigil
 • Demam
 • Batuk dengan atau tanpa pengeluaran kahak
 • Kesukaran bernafas

Kulit

Apabila bakteria ini menjangkiti kulit, ia paling sering menjejaskan folikel rambut. Ini dipanggil folliculitis. Simptomnya mungkin termasuk:

 • Kemerahan kulit
 • Pembentukan abses pada kulit
 • Pengaliran luka

Telinga

Infeksi telinga telinga luaran kadang-kadang boleh disebabkan oleh pseudomonas dan menyebabkan “swimmer’s ear”. Simptom mungkin termasuk:

 • Bengkak
 • Sakit telinga
 • Gatal-gatal dalam telinga
 • Lelehan dari telinga
 • Kesukaran mendengar

Mata

Simptom jangkitan mata termasuk:

 • Keradangan
 • Nanah
 • Bengkak
 • Kemerahan
Gambar Hiasan

Jangkitan Pseudomonas boleh menjadi sangat agresif, terutamanya jangkitan dalam paru-paru atau kulit.

Bagaimana jangkitan Pseudomonas dirawat?

Jangkitan Pseudomonas dirawat dengan antibiotik. Malangnya, banyak jangkitan Pseudomonas menjadi lebih sukar untuk dirawat. Bakteria ini telah membangunkan keupayaan untuk menyesuaikan dan mengatasi antibiotik dalam persekitaran mereka. Ini dipanggil rintangan antibiotik.

Peningkatan rintangan antibiotik telah membuat rawatan jangkitan lebih mencabar. Jangkitan Pseudomonas sering menyebabkan ketahanan terhadap pelbagai jenis antibiotik. Ia kadang-kadang dapat menimbulkan daya tahan semasa rawatan.

Adalah penting bahawa doktor anda memilih antibiotik yang berkesan. Seorang doktor boleh menghantar spesimen dari seorang pesakit ke makmal terlebih dahulu untuk ujian agar lebih pasti. Makmal akan menguji spesimen untuk menentukan antibiotik mana yang akan berfungsi dengan baik.

Sumber: Bernama & Hello Doktor

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.