Siakap Keli

Keluarkan 9 Jenis Bahan Makanan Ini Dari Dalam Peti Sejuk Anda Sekarang

Ramai antara kita berpendapat bahawa menjaga bahan makanan dalam persekitaran yang sejuk akan menjadikannya lebih tahan lama dan segar. Namun, tidak semua bahan makanan boleh disimpan dalam peti sejuk dan kemungkinan bahan makanan yang anda simpan dalam peti sejuk itu tidak sesuai. Tidak semua boleh disimpan ke dalam peti sejuk. Berikut merupakan 9 bahan makanan yang anda harus elakkan daripada menyimpannya ke dalam peti sejuk dengan penjelasannya.

1. Kentang

Kentang sebaiknya anda simpan dalam beg kertas atau beg bersih di tempat yang sejuk dan kering seperti dalam pantri anda. Kentang yang disimpan ke dalam peti sejuk boleh menjadikan kanji menjadi gula hingga menyebabkan kentang anda akan terasa manis, kelihatan cerah dan akan terburai ketika anda memasaknya. Jangan basuh sebelum menyimpan kerana ini akan mempercepat kerosakan pada kentang anda.

2. Bawang

Bawang tidak boleh disimpan ke dalam peti sejuk kerana suhu tahap sejuk dan lembab akan membuatkan bawang anda menjadi lembut serta lembam. Simpan bawang anda di kawasan yang kering dan berventilasi dengan baik dan pastikan ruangnya gelap bagi mengelakkan bawang anda bercambah.

3. Tomato

Menyimpan tomato di dalam peti sejuk boleh merosakkan membran di dalam tomato yang kemudiannya akan mengubah rasa tomato tersebut. Tomato sejuk rasanya akan sedikit berair dan tidak matang. Tempat penyimpanan yang tepat bagi tomato anda adalah dalam mangkuk, atau bakul. Tomato akan masak dan rasanya akan semakin bertambah.

4. Bawang putih

Bawang putih hendaklah disimpan ditempat yang sejuk dan kering. Jika anda menyimpan bawang putih anda ke dalam peti sejuk akan menyebabkan bawang anda bercambah menjadi kenyal.

5, Roti

Roti adalah makanan biasa yang disimpan di dalam peti sejuk. Menjaga roti anda dengan memasukkannya ke dalam peti sejuk anda, menjadikannya sukar dan kenyal. Ini juga boleh mempercepat proses roti anda untuk menjadi basi kerana suhu yang lembap dan sejuk.

6. Madu

Menyimpan madu dalam peti sejuk anda, akan menyebabkan madu anda menjadi kristal sehingga berbutir dan menjadi kental. Madu akan tetap segar dan baik jika anda simpannya di luar daripada peti sejuk anda. Pastikan tutup pada botol madu anda ditutup dengan ketat.

7. Alpukat

Simpan alpukat anda dalam beg coklat terbuka dan di luar daripada peti sejuk anda. Penyimpanan alpukat anda ke dalam peti sejuk, boleh menghalang proses pematangannya. Lebih baik lagi jika dalam masa yang sama anda juga memiliki buah pisang dalam rumah anda, simpanlah alpukat anda berhampiran dengan pisang. Kerana ini boleh mempercepatkan kematangan buah alpukat anda.

8. Pisang

Sekiranya anda membeli pisang yang masih perlu dimasak, anda tidak perlu menyimpannya di dalam peti sejuk anda. Suhu sejuk akan menjadikannya lembap dan hitam kerana pisang tidak mempunyai pertahanan semula jadi dalam keadaan suhu yang sangat sejuk. Bagaimanapun, pisang masak selamat untuk anda simpan ke dalam peti sejuk.

9. Tembikai

Menyimpan tmbikai tembaga anda dalam peti sejuk boleh memberikan kesan mengerikan yang secara bergilir memberi kesan kepada nilai pemakanan mereka. Tembikai anda sangat sesuai di simpan di dalam rak buah anda. Bagaimanapun, anda boleh membungkus potongan tembikai anda di dalam penyejuk.

Sumber: Standard Media

Eyen Mirlen

write deeply from your heart

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: