Siakap Keli
Gambar: Mimi Shafie

Macam ‘Website’ Jual Produk Berjenama Betul, Wanita Ini Dedah Taktik Canggih ‘Scammer’

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Teknologi yang canggih ibarat pisau, bermanfaat tetapi jika tidak berhati-hati boleh memakan diri sendiri. Pembelian atas talian sangat membantu pengguna untuk membeli tanpa perlu bersusah payah beratur di pasar raya bagi mendapatkan barang yang diinginkan.

Namun jika kita kurang berhati-hati, kita mungkin menjadi mangsa penipuan atas talian. Sindiket penipuan atas talian mempunyai pelbagai modus operandi termasuklah menggunakan jenama yang terkenal untuk menarik pembeli dan menawarkan harga murah yang tidak masuk akal.

Gambar: Mimi Shafie

Mereka membina laman web seakan-akan platform rasmi pembelian jenama tersebut bagi memperdaya mangsa. Seorang pengguna Facebook, Mimi Shafie berkongsi pengalamannya hampir kerugian RM514 melalui pembelian bernilai RM67.50 yang dinyatakan dalam laman web berkenaan.

Salam. Sekadar peringatan untuk semua kaum perempuan yang gila membeli belah. Ini adalah pengalaman saya sendiri. Semalam saya dah terkena dengan web ni sebab tengok kasut murah. Tengok harga kasut RM22.50 kelam kabut la kan.

Terus pesan untuk 3 pasang. Jumlah semua RM67.50 dan pembayaran guna Master card. Tiba-tiba dia tulis pembayaran berjaya RM180.

Dah rasa pelik sebab tadi jumlah RM67.50 sahaja. Kenapa jadi RM180 pula. Lepastu terus masuk dua mesej potongan Maybank, satu CNY330.07 and satu lagi CNY380.56 ( CNY ni mungkin matawang China).

Terus saya hubungi Maybank untuk tahu status transaksi tu dan pihak Maybank beritahu transaksi ni memang nampak pelik tapi nasib baik status pending (belum selesai). Jadi duit tak potong lagi. Terus pihak bank sekat kad saya. Pihak bank beritahu transaksi tu berjumlah RM514.

Alhamdulillah nasib saya baik sebab cepat-cepat telefon bank masa tu untuk sekat kad. Bukan saya seorang sahaja kena. Banyak juga yang kena semalam.

Lepas ni periksa betul-betul laman web beli-belah atas talian tu. Dan mereka cipta banyak laman dan jenama untuk tipu kononnya ada promosi. Jadi hati-hati semua jangan percaya web-web macam ni.

Gambar: Mimi Shafie
Gambar: Mimi Shafie
Gambar: Mimi Shafie
Gambar: Mimi Shafie

Berhati-hatilah ketika memasukkan maklumat perbankan anda di laman internet. Sekiranya tertulis ‘Not Secure’ ataupun hanya http berbanding https, elakkan berurusniaga di laman web tersebut kerana ia tidak selamat bagi anda.

Berhati-hati dengan laman web yang tertulis ‘Not Secure’. Gambar: Mimi Shafie
Beza laman web selamat atau tidak selamat. (Kredit: SEOPressor)

Sumber: Mimi Shafie

Arifah

Banyak benda dalam dunia ni berada di luar pengetahuan kita - lalat hinggap atas kepala sendiri pun kita tak tahu.
So, pause & stop judging everyone we don't know. We might only knew 0.1% of their life.