Siakap Keli
Gambar: Bernama

Bapa Adib Failkan Permohonan Komital Terhadap Peguam Negara

Shah Alam – Bapa anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim, Mohd Kassim Abdul Hamid, 64 memfailkan permohonan untuk memulakan prosiding komital terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas berhubung inkues kematian anggota bomba itu semalam.

Permohonan ex-parte (sebelah pihak) itu difailkan melalui Tetuan Mohd Zubir Embong & Associates.

Perkara tersebut dimaklumkan peguam yang mewakili keluarga Muhammad Adib, Kamaruzaman A Wahab kepada Koroner Rofiah Mohamad ketika prosiding inkues kematian Muhammad Adib di Mahkamah Koroner di sini.

“Permohonan itu sudah difailkan pagi tadi,” kata Kamaruzaman pada hari ke-40 prosiding inkues berkenaan.

Sementara itu, peguam, Mohd Zubir ketika ditemui pemberita kemudiannya berkata, Tommy telah membuat penghinaan terhadap mahkamah menerusi afidavit yang difailkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 3 April lepas.

“Dalam afidavit tersebut, Tommy menyatakan bahawa kematian Muhammad Adib bukanlah dipukul oleh mana-mana orang (sedangkan punca kematian belum diketahui),” katanya.

Beliau berkata antara kandungan permohonan ex-parte itu menyatakan Tommy telah cuba untuk menindas peguam Syazlin Mansor daripada menjalankan tugasnya sebagai peguam bela dan peguam cara serta pegawai mahkamah yang sah mewakili kepentingan bersama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) , bomba dan keluarga Muhammad Adib.

Mohd Zubir berkata pihaknya telah menghantar salinan notis permohonan itu kepada wakil Tommy, Timbalan Pendakwa Raya, Faten Hadni Khairuddin pada pukul 12.11 tengah hari ini.

Menurut Rofiah, permohonan ex-parte tersebut akan diteliti hari ini.

Terdahulu, dalam prosiding hari ini, saksi inkues ke-30, Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal Universiti Teknologi Mara (UiTM), Ir Dr Amir Radzi Abd Ghani dipanggil ke mahkamah bagi memberi keterangan berhubung pengiraan daya hentaman ke atas bahagian dada Muhammad Adib yang mengakibatkan kecederaan di bahagian itu.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, cedera parah dalam rusuhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 Nov tahun lepas dan menghembuskan nafas terakhir pada 17 Dis di Institut Jantung Negara.

Sumber: BERNAMA

Arifah

Banyak benda dalam dunia ni berada di luar pengetahuan kita - lalat hinggap atas kepala sendiri pun kita tak tahu.
So, pause & stop judging everyone we don't know. We might only knew 0.1% of their life.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.