Siakap Keli
Kredit: Syahril A. Kadir

”Kalau Terbongkar, Akan Diseksa Dan Dibunuh”, Kisah Hebat Polis ”Undercover” 6 Tahun Dampingi Musuh

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Siapa sangka, seorang yang disangkakan komunis rupa-rupanya berkhidmat sebagai penentang komunis. Inilah kisah Paul Kiong, seorang anggota polis cawangan khas (SB) yang merisikokan nyawanya dengan menyamar menjadi sebahagian daripada kumpulan pengganas tersebut.

Sekiranya tersilap langkah, Paul mungkin dibunuh dengan kejam seperti ahli kumpulan terbabit yang dituduh pembelot dan berpaling tadah. Walaupun terdedah kepada risiko tersebut, beliau tetap menjalankan amanah yang diberi sehingga berjaya menangkap 43 orang komunis termasuk ketua mereka yang dikehendaki.

Mahu tahu lebih lanjut kisah wira ini? Jom kita baca perkongsian Bekas Ketua Meja Jenayah Sinar Harian, Syahril A. Kadir di laman Facebooknya baru-baru ini.

ENAM TAHUN KELUAR MASUK HUTAN JADI ANGGOTA KOMUNIS… SEBENARNYA PAUL KIONG INSPEKTOR POLIS!

Baik, jika beberapa hari lepas saya menulis wira PDRM dari kalangan orang India dan Melayu, hari ini saya nak menulis mengenai seorang lelaki Cina bernama Paul Kiong. Kini usianya dalam 73 tahun rasanya.

Beliau menyertai PDRM pada tahun 1967 sebagai Konstabel dalam SB (Cawangan Khas). Atas kecemerlangannya, Paul dinaikan pangkat satu demi satu hinggalah diiktiraf sebagai pegawai.

Sekitar tahun 80an, pergerakan pengganas komunis semakin membimbangkan khususnya di negeri Perak. Untuk itu Paul diberi tugas yang paling mencabar dan menakutkan – beliau bukan saja diminta bergaul dengan pengganas komunis, tetapi lebih daring lagi, beliau juga diminta untuk menganggotai dan menjadi sebahagian daripada pasukan tersebut!

Adalah menjadi resam komunis, sesiapa yang tertangkap menjadi tali barut atau menyamar, orang itu akan diseksa dan dibunuh dengan kejam. Dalam hal ini, Paul mengambil risiko besar dengan menerima tanggungjawab berkenaan.

Untuk itu, selama hampir enam tahun, Paul keluar masuk ke dalam hutan Perak, bergaul, berusaha menggunakan segala teknik penyamaran dan risikan sehingga mendapat kepercayaan pengganas komunis dan diterima menjadi anggota mereka!

Kredit: Syahril Ak. Kadir

Tak pernah kantoi

Dalam tempoh enam tahun tersebut, rumah pertamanya adalah hutan belantara. Paling menarik, walaupun komunis cukup cekap dalam menghidu taktik pihak berkuasa, namun Paul langsung tidak pernah ‘kantoi’ dalam menjalankan penyamarannya.

Malah beliau sempat menangkap 43 orang pengganas komunis hidup-hidup termasuk ketua mereka yang sangat dikehendaki ketika itu, Cheong Kuen daripada 9th Armed Work Force (AWF)!

Dalam satu temubual, Paul berkata, pernah satu ketika anaknya sendiri tidak mengenalinya kerana bapa mereka terlalu lama ‘menghilangkan diri’ dan hanya pulang sekali sekala ke rumah.

Apatah lagi bila dia pulang dalam keadaan tidak terurus, compang camping, berjanggut, berbau busuk dan sebagainya kerana terlalu lama di hutan bercampur dengan komunis.

” Dalam hutan kami tidak boleh mandi pakai sabun kerana takut kelibat kami berjaya dihidu pihak musuh,” katanya yang sangat menghargai peranan isterinya yang memahami tugasnya sebagai pegawai polis walaupun ketika itu isterinya tidak tahu langsung yang beliau telah ditugaskan untuk menyamar sebagai anggota komunis.

Kisah Paul ni kalau di Hollywood pasti akan jadi blockbuster movie.

Paul ketika sedang menjalankan operasi. (Kredit: Syahril A. Kadir)

Disebabkan keberaniannya yang luar biasa sanggup menyusup masuk ke hutan dan menyamar sebagai komunis bertahun-tahun lamanya, menangkap puluhan anggota pengganas hidup-hidup tanpa melibatkan pertumpahan darah dan sebagainya, Yang Di-Pertuan Agong telah berkenan menganugerahkan pingat tertinggi keberanian negara iaitu Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) kepada Paul.

Pada tahun 1990 beliau ditukarkan ke Cawangan Khas, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dengan pangkat Deputi Supritendan dan bersara pada 1 Februari 1998 dengan pangkat terakhir Supritendan.

Kesanggupan Paul menyertai komunis adalah untuk mengetahui taktik dan pergerakan mereka, sebab itu beliau tidak pernah takut walau berhadapan dengan segala pahit getir pertempuran!

Betullah kata Sun Tzu: “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the results of a hundred battles.”

SALUTE DATUK PAUL KIONG!

SYAHRIL A. KADIR
Petaling Jaya, Selangor.

Kita sepatutnya bersyukur dan berterima kasih kepada pejuang-pejuang kemerdekaan zaman dahulu seperti Paul Kiong, Sarjan Sabu dan S. Kulaisingam yang sanggup menggadaikan nyawa sendiri untuk keselamatan orang awam. Inilah erti kemerdekaan dan pengorbanan untuk rakyat yang sebenar.

Sumber: Syahril A. Kadir

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: