Siakap Keli
Gambar: Football Tribe

Menjelang ”Final” Piala FA, Kedah Berduka Pertahanan Import Digantung FAM

Menjelang perlawanan Final Shopee Piala FA 2019 yang akan berlangsung pada 27 Ogos ini, pasukan Kedah akan menghadapi detik sukar apabila terpaksa beraksi tanpa kelibat pemain import mereka, Renan Alves yang telah digantung satu perlawanan.

Sebelum ini, pemain pertahanan pasukan Kedah itu telah menerima kad kuning kedua dan seterusnya dilayangkan kad merah ketika perlawanan terakhir Liga Super 2019 menentang Felda United. Disebabkan itu, surat hukuman penggantungan perlawanan telah dikeluarkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) kepadanya.

Menerusi siaran media yang dikeluarkan oleh pihak FAM, hukuman penggantungan terhadap Renan Alves adalah mengikut Kod Tatatertib FAM. Perkara ini kerana penggantungan perlawanan yang melibatkan perintah keluar padang ke atas pemain bagi perlawanan akhir pertandingan tersebut akan dibawa ke perlawanan rasmi pasukan/kelab yang seterusnya.

Artikel 40: Membawa Ke Hadapan Penggantungan Perlawanan

2. Kecuali diputuskan sebaliknya oleh badan kehakiman, penggantungan perlawanan yang melibatkan perintah keluar padang ke atas pemain di luar pertandingan (pertandingan berasingan) atau tidak dijalani ketika pertandingan tersebut di mana ianya ditujukan (pembatalan atau perlawanan terakhir bagi pertandingan tersebut) akan dibawa seperti berikut:

(a) Pertandingan-pertandingan FAM bagi pasukan dan kelab akan dibawa ke hadapan ke perlawanan rasmi pasukan atau kelab yang seterusnya.

Disebabkan perlawanan rasmi pasukan Kedah yang seterusnya adalah bertemu Perak dalam Final Shopee Piala FA 2019 itu, Renan Alves sememangnya tidak dapat diturunkan dalam perlawanan akhir pada Sabtu ini.

Pihak FAM juga menjelaskan bahawa tiada isu kekeliruan yang boleh dibangkitkan berikutan penggantungan perlawanan terhadap pemain import itu. Situasi ini juga pernah berlaku kepada beberapa pemain lain yang terlepas aksi final disebabkan kad merah yang diterima pada perlawanan liga seperti Aidil Zafuan (JDT), Luis Garcia (Liverpool) dan Hayden Mullins (West Ham).

Sumber: Football Association Of Malaysia

syafiq halim

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.