Siakap Keli

Selain Kampung Imam Lapar, Ini 7 Nama Tempat Paling Unik Yang Tak Sangka Wujud Di Malaysia

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Setiap perkara pasti ada asal usulnya, setiap nama pasti ada hujung pangkalnya dan setiap kisah pasti ada mula dan penghujungnya. Lalu semua tempat yang mempunyai nama sudah semestinya mempunyai cerita yang ramai masih tidak peka atau mengetahui.

Lebih menarik, ada tempat yang mempunyai nama yang sangat unik sehingga membuatkan kita tertanya, kenapa namanya sebegitu? Oleh itu, kami senaraikan beberapa nama tempat yang luar biasa uniknya yang mungkin ada di kalangan anda yang masih belum tahu tentang kewujudannya.

[1] Kampung Imam Lapar

Di kenali dengan nama Kampung Imam Lapar atau Tok Imam Lapar, ia merupakan sebuah kampung yang terletak di Kuala Terengganu. Asal usul nama kampung ini sangat menarik kerana ia dimulakan dengan kisah dua pedagang yang menaiki perahu dari muka Kuala Sungai Telemong menyusuri sungai itu untuk mudik ke hulu dengan membawa dagangan.

Kerana lapar, mereka telah naik ke tebing untuk mencari makanan. Lalu mereka berjumpa dengan seorang imam yangkhusyuk menghafaz al-Quran. Mereka kemudiannya cuba untuk memberitahu bahawa mereka lapar, namun imam tersebut tidak mendengarnya dan terus ‘laper’ (menghafaz) Al-Quram.

Gambar: Heritage Malaysia

[2] Kampung Atas Tol

Kampung indah yang terletak di negeri Terengganu ini mempunyai kisah asal-usul yang sangat unik. Biasanya lagenda akan terus ‘hidup’ dari mulut ke mulut penduduk kampung. Menurut ceritanya dahulu, penduduk di sini hidup secara berkelompok di tanah gersang yang terbentang luas dan berpasir.
Keadaan ini menjadikannya tidak sesuai untuk bercucuk tanam dan sukar mendapatkan sumber air. Tanah gersang itu hanya disebut ‘ di atas tu’ atau ‘atas tu’ yang akhirnya di sebut Atas Tol semasa penasihat British yang pertama iaitu Humpreys pada tahun 1924.
Gambar: Iluminasi

[3] Batak Rabit

Ia terletak berhampiran bandar Teluk Intan di daerah Hilir Perak, Negeri Perak. Tempat ini sekarang merupakan sebuah perkampungan nelayan yang dihuni oleh kaum Batak Melayu yang berasal dari Sumatera

Nama tempat ini diinspirasikan oleh seorang tentera upahan Batak di Sumatera yang dipercayai di bawa oleh Raja Laut semasa terjadinya perang saudara Selangor yang berlaku sekitar tahun 1967 sehingga 1874.

Masjid Kampun Batak Rabit (Gambar: Masjid-masjid di Malaysia

[4] Jalan Microwave Station

Nama yang sangat unik dan lucu. Tatkala membacanya pasti anda akan tertawa sendiri apabila mendengar nama jalan yang lain dari lain. Jalan ini terletak di antara Kota Kinabalu dan Sandakan. Dikatakan bahawa jalan itu diberi nama sedemikian kerana kedudukannya yang menghala ke menara komunikasi di bukit berhampiran.

Gambar: MDP

[5] Kampung Dada Kering

Kampung ini dahulunya pernah menjadi lombong emas namun oleh kerana deposit emas dan rizab telah lama habis dan lombong itu kemudiannya ditutup.

Sejak ia ditutup, tapak perlombongan tersebut telah dipenuhi dengan air. Tempat ini dinamakan Kampung Dada Kering kerana ia disinonimkan dengan tanah yang telah dilombong dan terbengkalai.

Gambar: Mirae
Gambar: Says

[6] Pulau Babi Besar

Mungkin nama pulau ini tak asing lagi di kalangan kaki travel. Pulau ini terletak di Laut Cina Selatan di Daerah Mersing, Johor. Kedudukan pulau ini agak strategik kerana dikelilingi oleh beberapa pulau lain seperti Pulau Mensirip, Pulau Sibu, Pulau Rawa,  Pulau Hujung dan Pulau Tinggi.

Namun kini, nama pulau ini telah ditukar kepada Pulau Besar di mana kerajaan Johor telah mewartakan perairan pulau itu sebagai “Taman Laut”. Ia dilakukan bagi memelihara dan memulihara lebih kurang 60 spesies hidupan marin daripada diancam kepupusan akibat daripada aktiviti-aktiviti manusia.

Gambar: Viramon
Gambar: VCM

[7] Kampung Buntut Pulau

Untuk pengetahuan anda, Kampung Buntut Pulau adalah terletak di Temerloh, Pahang.

Gambar: Google Map

[8] Kampung Penajis

Nama asal kampung ini adalah Kampung Penajuh yang diambil sempena nama seorang peneroka di kampung ini iaitu,Datuk Najuh. Kampung ini terletak di DUN kota dalam Parlimen Rembau.

Kampung Penajis juga dikenali dengan nama Kampung Panajeh yang berasal dari perkataan ‘Tajeh’ dalam bahasa Sanskrit. Tajeh diertikan sebagai ‘Taj’ bermaksud mahkota. Dipercayai bahawa ‘Penajeh’ mungkin memberi makna si pemakai mahkota atau mereka yang ditabalkan.

Gambar: Google Map

Sumber: Iluminasi

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.