Siakap Keli
Gambar Hiasan

Terkini: Selepas Lekima, Giliran Taufan Krosa Paling Besar Dijangka Menuju Jepun 15 Ogos Ini

Taufan besar Krosa dijangka mengekalkan kekuatannya dan melanda barat Jepun sekitar 15 Ogos akan datang, menurut Badan Meteorologi Jepun (JMA) yang telah mengeluarkan memberi amaran hari ini (13/8/2019).

Jabatan itu menyeru penduduk untuk berhati-hati terhadap angin ganas, laut bergelora dan tanah runtuh di kawasan-kawasan yang berpotensi terjejas dan mengelaskan fenomena itu sebagai sesuatu yang sangat besar.

Sehingga 9 pagi pada 13 Ogos, taufan itu terletak kira-kira 550 kilometer tenggara Tanegashima, salah satu Kepulauan Osumi milik Prefektur Kagoshima di barat daya Jepun, dan bergerak ke arah barat laut pada 20 kilometer sejam.

Kelajuan maksimum angin di tengahnya ialah 30 meter sesaat (108 kilometer sejam) manakala kelajuan angin maksimum ialah 45 m / s (162 kph). JMA berkata taufan itu membawa angin sekurang-kurangnya 25 meter sesaat dalam radius 330 kilometer pusatnya.

JMA memberi amaran bahawa Typhoon Krosa juga akan membawa hujan lebat sehingga 300 milimeter dalam tempoh 24 jam hingga 6 pagi pada 14 Ogos.

Saiz Krosa yang besar juga boleh menjejaskan pulau Ryukyu di bahagian utara dan selatan.

Krosa merupakan ribut sistem paling besar dan ia menjadikannya sebagai ribut ketiga yang menyerang negara Asia sejak awal minggu lalu.

Sumber: Mainichi Japan

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

Eyen Mirlen

write deeply from your heart

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: