Siakap Keli
Gambar Hiasan (FOTO DR ZUBAIDI)

Bahaya Ke Kalau Air Kencing Berbuih, Ini 5 Tanda Yang Perlu Korang Tahu

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Masyarakat sekarang sudah menitikberatkan tentang kesihatan diri terutama sekali dalam penurunan berat badan tetapi ada juga segelintir masyarakat yang kurang endah tentang pemasalahan kesihatan.

Tahap kesihatan seseorang mempengaruhi kehidupan harian. Kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menjauhi penyakit yang tidak diundang. Selain mengubah gaya hidup yang sihat, kita juga perlu sentiasa ingat dan peka perubahan yang berlaku pada tubuh badan.

Namun, ada tak yang peka dengan proses pembuangan air kecil, adakah ia berbuih atau normal? Mungkin ramai yang menganggap ia perkara biasa dan jarang untuk bertindak sembuhkannya.

Menurut Doktor Zubaidi dalam perkongsiannya di laman Facebooknya telah mengupas lebih lanjut mengenai air kencing berbuih dan tanda-tanda bahaya jika anda salah seorang yang terkena.

Ramai yang mengalami masalah kencing berbuih, tetapi mereka tidak tahu bahaya keadaan itu sebenarnya menunjukkan bahawa mereka mungkin mengalami pelbagai jenis penyakit.

Kencing berbuih mungkin menandakan kita kekurangan air dalam tubuh (dehidrasi). Jika kita ada penyakit diabetes, mungkin kita mula mengalami masalah kerosakan ginjal.

Ini merupakan tanda-tanda air kencing berbuih yang bahaya jika perkara ini berlaku pada anda;

1. Tangan dan kaki menjadi bengkak

2. Rasa muntah penat dan letih (rasa mahu baring dan mudah tertidur)

3. Tidak berselera untuk makan

4. Rasa sakit kepala, pening, loya dan muntah

5. Muka dan tangan menjadi pucat

Selalunya kencing berbuih hanya disebabkan kita mengalami dehidrasi. Cuba minum air secukupnya. Jika masih kencing berbuih selepas beberapa hari (walaupun telah minum air secukupnya), dan masih mengalami tanda-tanda di atas, segera mendapat pemeriksaan doktor. Ia mungkin tanda awal keadaan yang lebih berbahaya.

Sumber: Dr Zubaidi

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: