Siakap Keli

Bangga, Malaysia Negara Kedua Tertinggi Carian Makanan Tersedap Dunia

Bagi kebanyakan orang, menikmati sesuatu makanan ataupun masakan yang enak dapat memberi kepuasan yang tidak terhingga. Disebabkan itu, ada yang sanggup ‘travel’ hingga ke luar negara untuk menikmati sesuatu juadah makanan yang hanya boleh didapati di kawasan itu sahaja. Selain menikmati makanan tempatan, seseorang pelancong juga dapat mempelajari tradisi yang berbeza menerusi penyediaan makanan bagi sesuatu tempat.

Jangan terkejut, Malaysia turut disenaraikan sebagai negara dengan tangga tertinggi yang mempunyai makanan paling sedap di dunia.  Nak tahu makanan apa lagi? Baca ni.

10. Dim Sum (Hong Kong)

Dim Sum merupakan sejenis masakan Cina dengan hidangan ringan yang dihidang bersama teh Cina. Hidangan ini biasanya disajikan dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil. Bagi masyarakat Cina, mereka akan menjadikan Dim Sum sebagai hidangan bagi perayaan khas seperti Hari ibu atau Tahun Baru Cina.

Gambar: Culture Trip

9. Pizza Magherita (Naples)

Pizza Margherita merupakan sejenis pizza Neapolitan biasa yang dibuat dengan tomato San Marzano, mozarella keju, kemangi segar, garam dan minyak zaitun tambahan.

Gambar: Taste

8. Bibimbab (Seoul)

Bibimbap merupakan masakan Korea yang berupa  nasi putih dengan lauk di atasnya berupa sayur-sayuran, daging sapi, telur dan sos pedas gochujang. Makanan ini turut dikenali sebagai nasi campur dengan cara mengaulkan nasi dan lauk sebelum ianya dijamah.

Gambar: Maangchi

7. Crayfish (Kaikoura)

Crayfish merupakan lobster air tawar yang sangat terkenal di Eropah disebabkan dagingnya yang enak. Pada waktu ini, lobster sudah dinikmati oleh pelbagai golongan berikutan penularan rasanya yang begitu enak. Namun, masakan Crayfish yang terdapat di Kaikoura menjadi pilihan utama Lonely Planet untuk dinikmati oleh anda.

Gambar: Kran & Nina

6. Smorrebrod (Copenhagen)

Smorrebrod merupakan sandwich tradisional Skandinavia yang biasanya terdiri daripada sekeping roti yang turut dihidang bersama kepingan daging atau ikan dan keju. Makanan ini juga dikenali sebagai roti lapis yang sangat terkenal di Copenhagen.

Gambar: Fimela.com

5. Som Tum (Bangkok)

Som Tum merupakan makanan yang berasaskan buah betik bersama salad hijau pedas yang belum di masak. Makanan ini dihidangkan dengan hirisan yang halus dan ianya sangat terkenal di Bangkok.

Gambar: His Perjalanan

4. Sushi (Tokyo)

Sushi merupakan makanan khas bagi negeri Jepun yang terdiri daripada nasi dan ianya dibentuk bersama lauk yang terdiri dripada makanan laut, daging, sayuran mentah atau yang sudah dimasak. Walaupun makanan ini sudah tersebar di seluruh dunia terutamanya negara Asia, namun keaslian rasanya hanya boleh di dapati di Tokyo, Jepun.

Gambar: aha.is

3. Beef Brisket (Texas)

Daging brisket merupakan makanan yang berasaskan daging dari bahagian penyambung yang kuat antara daging dan kaki depan lembu. Bagi memasak juadah ini, ianya memerlukan kesabaran yang tinggi supaya hasilnya memuaskan setiap orang yang menikmatinya.

Gambar: Spicy Southern Kitchen

2. Laksa Kari (Malaysia)

Laksa kari yang sememangnya terkenal di Malaysia  merupakan makanan yang berasaskan mi yang dihidang bersama kuah kari yang pedas. Ianya juga dikenali oleh kalangan rakyat Malaysia sebagai Mi Kari yang mengandungi bahan-bahan seperti ayam, udang dan ikan.

Gambar: Nyonya Cooking
  1. Pinxtos (San Sebastian)

Pinxtos yang turut dikenali sebagai Pincho merupakan snek kecil yang kebiasaannya dimakan di dalam bar terutamanya di Basque.. Makanan ini juga dianggap sebagai makanan budaya bagi masyarakat di sana.

Gambar: Curate Trips

Sumber: Seasia.co

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

syafiq halim

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: