Siakap Keli
FOTO: LEE CHONG WEI

“Ini Bukan Malaysia Yang Saya Perjuangkan,” Lee Chong Wei Luah Rasa Hati, Seru Rakyat Malaysia Henti Isu Perkauman

Nama Datuk Lee Chong Wei sudah tidak asing lagi dengan dunia sukan terutama dalam bidang sukan badminton. Jaguh dunia ini sering mendapat sambutan hangat setiap kali berada di gelanggang perlawanan di mana seluruh rakyat Malaysia akan menantikan detik-detik permainan sejurus ia bermula.

Sejak berlaku pelbagai pergolakan mengenai isu yang melibatkan perkauman yang sudah menjadi perbualan ‘kedai kopi’ ini menyebabkan jaguh sukan badminton dunia ini menyelar tindakan individu yang perkelakuan seperti ini.

Kata Chong Wei, beliau sangat terkesan dengan tindakan segelintir rakan-rakan dan penyokongnya yang mengeluarkan kata-kata kesat antara satu sama lain di media sosial. Walaupun ia hanya isu kecil sahaja.

“Ini bukan Malaysia yang saya perjuangkan.”

Apabila saya bertemu dengan Lin Dan semasa final Terbuka Malaysia 2006, saya fikir saya akan kalah apabila saya berumur 13-20 tahun. Tidak mustahil. Terhadap lelaki yang paling berbakat dengan defisit titik perlawanan 7 mata, saya sudah memikirkan apa yang hendak dimakan untuk makan malam.

Saya letih dan sedih. Saya melihat kepada orang ramai. Sokongan lantang mereka tidak pernah goyah. Kemudian saya melihat seorang gadis Melayu, mungkin sekitar umur 8 tahun meletakkan kedua tangan bersama dengan matanya tertutup. Dia berdoa untuk saya.

Bahagian lain sudut di stadium, saya melihat seorang lelaki India yang menangis. Saya tidak tahu jika dia menangis untuk saya, tetapi saya menganggap itu untuk saya.

Kemudian sudut lain, anak sahabat saya, seorang lelaki Cina berumur 10 tahun itu menjerit nama saya dengan kuat sehingga pengadil terpaksa menatap sudut itu yang membayangkannya untuk menurunkan suaranya.

Saya tahu saya tidak boleh berputus asa, kerana seluruh rakyat Malaysia sedang berdoa untuk kemenangan saya.

Kata beliau lagi, beliau masih ingat lagi bersama rakan-rakannya menjamah makan seperti roti canai untuk sarapan, nasi lemak untuk tengahari dan char keoy tiao untuk makan malam. Ini kerana kita semua rakyat Malaysia.

Kami rakyat Malaysia lepak sekali, mamak sekali, menjaga satu sama lain tak kira kaum. Bersorak untuk negara kita Malaysia. Adakah kita akan menghentikan semua ini kerana satu suara rawak dari tempat yang kita tidak tahu?

Jangan biarkan isu-isu kecil seperti Dong Zong Nor Khat meruntuhkan kita semua, 
Jangan biarkan orang-orang yang minor dalam negara menyebarkan kebencian kaum mengalahkan kita, 
Jangan biarkan orang seperti anasir jahat mengecewakan kita. 

Orang Malaysia jauh lebih besar dari ini. Tunjukkan semangat teguh sebagai rakyat Malaysia untuk menentang perkara yang tidak masuk akal ini. Biarkan cinta tersebar bukan kebencian.

Paling menyentuh perasaan semua yang membaca, menurut beliau, mahu anak dan cucunya mempunyai rakan Melayu dan India supaya sentiasa berada di Malaysia yang selamat ini.

Saya mahukan mereka berjuang untuk bendera seperti mana saya lakukan sedekad yang lalu.

Apabila Malaysia memenangi Piala Thomas pada tahun 1992, Punch Gunalan adalah pengurus pasukan, Razif adalah Kapten, Rashid adalah yang paling berbakat, Kok Keong adalah pejuang dan Beng Kiang menyampaikan pukulan pemenang. Ia adalah Malaysia yang indah, pelbagai kaum. Jangan bunuh semua itu.

Selamt Hari Merdeka, Tanah Tumpahnya Darahku. Kesetiaan Kepada Raja dan Negara.

Sumber: Lee Chong Wei

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.