Siakap Keli
Kredit: The Thaiger/Bangkok Post

Ribut Tropikal Podul Badai 16 Wilayah Thailand, Seorang Terbunuh

BANGKOK, 31 Ogos (Bernama) — Seorang dilaporkan terbunuh manakala 1,655 buah keluarga terkandas apabila ribut tropika Podul yang membawa hujan lebat dan angin kencang membadai 16 wilayah di Thailand sejak malam tadi.

Menurut jurucakap kerajaan, Narumon Pinyosinwat, dalam kenyataan hari ini, kejadian tersebut mengakibatkan banjir kilat dan tanah runtuh terutama di bahagian timur laut negara itu.

Menurutnya, mangsa yang terbunuh adalah dari wilayah Ubon Ratchathani di timur laut negara itu.

Beliau berkata Perdana Menteri, Prayuth Chan o-cha telah mengarahkan semua agensi berkaitan segera membantu mangsa yang terjejas serta menugaskan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kesihatan Awam, Anutin Charnvirakul supaya melawat kawasan yang terjejas teruk di wilayah Roi-Ed.

Kawasan yang terjejas ialah Khon Kaen, Yasothorn, Roi-Ed, Kalasin, Nakhonpanom, Nongbua Lampoo, Maha Sarakarm, Amnat Charoen, Ubon Ratchathani (timur laut), Prachin Buri (bahagian tengah), Prae , Chiang Mai and Nan (utara), Ranong dan Krabi di selatan negara itu.

Wilayah timur laut yang terjejas terutama daerah Ban Pai di wilayah Khon Kaen hari ini dengan air dilaporkan naik setinggi tiga meter menyebabkan banyak tempat kediaman ditenggelami air susulan hujan lebat sejak semalam.

Pasukan penyelamat bergegas untuk membangtu mangsa yang terkandas namun ramai penduduk dilaporkan enggan meninggalkan rumah masing-masing.

Sumber: BERNAMA

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: