Siakap Keli

Bukan Ada Tokyo Dan Osaka Je, Ramai Tak Tahu Ada Tempat ‘Misteri’ Belum Orang Malaysia Teroka Di Jepun

Jika kita bercerita mengenai pelancongan di Jepun, kebanyakan rakyat Malaysia akan membayangkan Tokyo dan Osaka. Jika kedua-dua bandaraya ini, berkemungkinan besar anda akan terserempak dengan banyak rakyat Malaysia. Namun, di Jepun masih banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati.

Kawasan Tohoku yang masih belum diketahui oleh pelancong dari Malaysia. Tohoku diseliputi dengan keindahan semulajadi dan dipenuhi dengan kawasan pelancongan yang bersejarah. Untuk mereka yang menggemari alam semulajadi, anda disarankan untuk mengunjungi Shirakami sanchi. Shirakami sanchi terletak diantara 2 negeri iaitu Akita dan Aomori serta merupakan taman semulajadi yang mendapat pengiktirafan “World Heritage”.

       

Sewaktu perjalanan mendaki kawasan pergunungan Shirakami sanchi, anda dapat melihat pemandangan indah di hadapan anda. Anda boleh rujuk di SINI untuk maklumat lanjut. Sebagai contoh, “Air terjun Kurokuma” terletak di pertengahan Sungai Akaishi, yang mengalir dari Pergunungan Shirakami, mempunyai ketinggian 85m dan deruan airnya mampu memikat hati pelancong. Laluan jalan kaki yang membawa kepada air terjun dilitupi dengan hutan bicau semula jadi dan dijaga rapi untuk pejalan kaki. Jangan ketinggalan untuk melihat “Aoike” , sebuah tasik dengan air biru yang penuh misteri. Pertama sekali, mari menuju ke “Morino Bussankan Kororo” (Pusat Produk Hutan Kyororo) di kaki gunung. Aktiviti menarik di kaki gunung boleh rujuk SINI.

Dari laluan kereta api JR Gono “Stesen Juniko” Sekitar 1 jam 30 minit berjalan kaki ke Pusat Produk Hutan Kyororo, kira-kira 20 minit berjalan kaki dari Aoike ke Pusat Produk Hutan Kyororo.(Untuk ke “Stesen Juniko”, ia mengambil masa kira-kira 4 jam dengan kereta api dari Stesen JR Aomori dan kira-kira 2.5 jam dengan kereta, manakala dari Stesen JR Hirosaki ia mengambil masa kira-kira 3 jam dengan kereta api dan 2 jam menggunakan kereta)

Di Aoike, warna air berubah mengikut musim. Terutama dari April hingga Ogos adalah musim terbaik. Di Pusat Produk Hutan Kyororo, anda boleh mencuba jus segar yang lazat yang dibuat dari ginseng Fukaura tempatan yang manis.

Seterusnya, jangan lupa untuk singgah ke “Istana Hirosaki”, salah satu istana yang paling indah di Jepun. Balai utama dibina di atas gunung dengan gahnya dipagari oleh dinding, menara dan pagar yang melindungi dari serangan musuh-musuh. Taman istana juga indah dihiasi pokok-pokok. Jaraknya dari Stesen JR Shin-Aomori adalah sekitar 30 minit dengan keretapi ekspres terhad ke Stesen Hirosaki, dan kira-kira 15 minit dengan bas dari Stesen JR Hirosaki. Kawasan Hirosaki ini adalah pusat kawasan, baik dari segi budaya dan sejarah, dengan “Festival Lantern Snowflake”, “Hirosaki Sakura Festival” dan “Hirosaki Nebuta Festival” yang diadakan di sekitar Istana Hirosaki .

Tahukah anda mengenai Hachimantai Aspite Line? Aspite Line adalah jalan antara Iwate dan Akita yang melalui Taman Negara Towada Hachimantai, di mana anda dapat melihat rangkaian gunung yang indah yang akan memukau pandangan mata. Ia popular sebagai laluan memandu, tetapi jika anda mengambil jalan ini pada musim gugur, anda boleh menikmati pemandangan daun musim gugur yang berwarna-warni di setiap sudut yang sangat cantik. Pada musim sejuk, Aspite line ditutup kerana salji yang lebat. Ia akan disambung semula pada akhir April, tetapi pada masa ini anda boleh menikmati pemandangan dinding salji. Apabila anda pergi ke Jepun pada musim bunga, jangan lupa untuk berkunjung Aspite line di kaki Hachimantai.

Bagi mereka yang ingin menikmati musim bunga sakura, kami mengesyorkan anda untuk mengunjungi Tensyouchi di bandar Kitakami, Iwate yang terkenal dengan bunga sakuranya di Tohoku. Pesta Sakura Tensyouchi Kitakami di adakan pada pertengahan april sehingga awal May, dimana merupakan masa sakura sedang berkembang cantik.  Kedua-dua belah bahu jalan sepanjang 2km bertukar menjadi terowong pokok bunga sakura yang indah. Semasa tempoh perayaan bunga sakura,  dari jam 10:00 hingga 16:00, anda boleh menaiki kereta kuda dan menikmati terowong bunga sakura yang indah, sesuai untuk gambar kenangan yang amat menarik. Selain kereta kuda, anda boleh mengambil pelayaran sungai dan menikmati pemandangan indah bunga sakura dari sungai. Perkhidmatan pelayaran disediakan dari pukul 9 pagi hingga 5 petang. Pelayaran mengambil masa kira-kira 20 minit.

Salah satu kawasan yang menarik untuk menikmati bunga sakura adalah taman Istana Funaoka di Bandar Shibata, Miyagi dan Hanamiyama Park di Bandar Fukushima, Wilayah Fukushima. Pesta Sakura Shibata di taman Istana Funaoka, yang mempunyai kira-kira 1,200 pokok sakura, diadakan dari awal bulan April hingga pertengahan bulan April, dengan kira kira 250 ribu pengunjung dari dalam dan luar negeri.

Terdapat kereta cerun “slope cart” melalui terowong bunga ceri sepanjang 305m, dan pemandangan dari puncak gunung tempat terletaknya patung Funaoka Peace Kannon sangat luar biasa. Di samping itu, Hanamiyama Park telah dibangunkan oleh petani yang telah hidup di lereng gunung dari kira-kira 60 tahun yang lalu dan dipenuhi oleh pelbagai jenis bunga sakura, Japanese apricot, forsythia, bokeh, sanshuyu, magnolia dan hanamomo yang kembang serentak. Tempat di sesuai dengan nama “Togengengo (peach blossom land)” .

Di samping Istana Hirosaki yang disebutkan di atas, terdapat peninggalan Istana Yamagata di Yamagata. Sekitar 1,500  bunga sakura mekar dari pertengahan hingga akhir April, dan ia terkenal sebagai tempat bunga sakura. Ia terletak di pusat bandar, dan terdapat banyak fasiliti kebudayaan seperti galeri tempatan, muzium, dan galeri seni di sekitarnya.

Terdapat banyak tempat pelancongan lain selain yang di atas. Terdapat Kuil Chuson-ji di Iwate dan Kuil Zuiho-ji di Miyagi, Festival Aomori Nebuta, Festival Bunga Api Sendai Tanabata, Festival Koinobori Akita, Iwate Sansa Festival, perayaan Soma Nomaoi dan Pesta bunga api Nagaoka pada musim panas. Semasa musim gugur, terdapat banyak tempat untuk dikunjungi, seperti Oirase Gorge, Okinai Gorge, Entsuji, Naruko Gorge Ishidera, dan Goshikinuma.

Akhir sekali, informasi untuk palancong muslim.  Di kawasan Tohoku, kemudahan dan restoran untuk umat Islam telah dibangunkan pada tahun-tahun kebelakangan ini. Terdapat juga restoran mesra Muslim dan pakej lawatan yang sesuai untuk disertai oleh pelancong muslim.

Jom teroka “Tohoku” yang penuh dengan sejarah dan budaya Jepun. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, lawati website rasmi Tohoku ini.

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.