Siakap Keli
Gambar hiasan

(Video)”Abang Nak Tahu Tak, Allah Sayang Abang”, Suami Mengadu Isteri Kuat Marah, Nasihat Balas Ebit Lew Ni Sangat ”Deep”

Pastinya ramai pasangan yang pernah mengalami situasi di mana si isteri bertindak kerap kali memarahi anak-anak dengan teruk sehinggakan anak itu menjadi trauma. Apabila pulang sahaja daripada mencari rezeki, kebanyakan suami pastinya mahukan suasana yang aman dan tenang sekembalinya di rumah selepas seharian mencari rezeki untuk keluarga.

Namun, kadang-kadang selepas pulang ke rumah anak mula meragam. Kedengaran bunyi anak mengangis, bergaduh dengan adik dan bermacam lagi kerenah si anak yang pastinya menimbulkan perasaan geram terhadap ibu bapa. Apabila terjadinya hal yang demikian, mulalah si ibunya mengamuk memarahi anak-anak sehingga menyebabkan si bapa stress.

Ada yang memarahi anak sehinggakan mencubit ataupun menggunakan cara fizikal seperti memukul dan sebagainya. Hal yang demikian secara tidak langsungnya boleh menjejaskan emosi anak itu. Namun tahukah anda mengapa kejadian itu sering berlaku khususnya kepada si isteri sebagai suri rumah? Untuk mengetahui dengan lebih lanjut ikuti perkongsian yang dikongsi oleh Ustaz Ebit Lew:

Memahami hati isteri yang selalu marah dan menjerit pada anak-anak.

Seorang suami minta nasihat mengenai isterinya. Isterinya asyik marah anak-anak. Anak saya 3 orang ustaz. Isteri asyik marah dan jerit pada anak-anak. Terasa kasihan pada anak-anak. Terasa tiada hari anak-anak tak kena marah. Kadang-kadang saya tengok isteri saya sayang yang kecil jer. Kakak sulung asyik kena marah jer. Semua salah kakak besar. Saya takut anak jadi trauma. Dia kalau menjerit atau marah saya rasa nak lari rumah. Kalau saya cuba pertahankan anak saya. Dengan saya-saya kena marah.. Abang nak tahu tak Allah sayang abang. Bila saya dengar ketua keluarga ingin bertanya soalan begini tandanya dia seorang yang baik dan bertanggungjawab. Abang nak bantu dan selesaikan.

Sebenarnya selalu wanita tanya masalah suka cubit dan marah anak-anak. Bila saya dengar saya terus tanya ada bincang dengan suami..itu antara punca utama.

Abang nak tahu tak sebenarnya bukanlah kita nak salahkan sesiapa. Selalunya wanita yang selalu marah-marah anak dan tak boleh kawal emosinya kerana dia dahagakan perhatian dan cinta suaminya. Dia rindukan suaminya. Dia ingin suaminya bersamanya. Isteri kita wanita yang Allah jadikan sensitif. Jiwa mereka lembut. Mereka dahagakan kasih sayang dan rasa kebersamaan dalam membuat segala urusan rumahtangga.

Wanita ini bila kita dah dapat hati dia. Semuanya akan jadi superb. Juta-juta kali lebih layanan dan kasih sayangnya kepada suami dan anak-anak. Bila dah terluka dan sakit semuanya berubah… Kita perlu sedar. Dia bukan bibik kita. Dia bukan orang gaji kita. Mereka wanita yang kita nikahi maksudnya ingin kita cintai,sayangi, bimbing dan pembantu kita sehingga syurga Allah. Mereka bukan milik kita. Mereka amanah Allah.. Sebab tu kata ulama pintu agama sebuah keluarga ialah ayah. Pintu agama buat anak-anak ialah ibu. Jika kita membimbing isteri kita dengan Islam dengan cinta dan sayang insyaAllah isteri kita akan bimbing anak-anak kita Islam dengan cinta dan sayang. Mereka dahagakan belaian dan kasih sayang.

Peluk mereka. Sayangi mereka. Lihatlah nanti mereka akan peluk dan sayang isteri & anak-anak-ebitlew #keluargasunnahPerlis

Memahami hati isteri yang selalu marah dan menjerit pada anak-anak.Seorang suami minta nasihat mengenai isterinya. Isterinya asyik marah anak-anak. Anak saya 3 orang ustaz. Isteri asyik mara dan jerit pada anak-anak. Terasa kasihan pada anak-anak. Terasa tiada hari anak-anak tak kena marah. Kadang-kadang saya tengok isteri saya sayang yang kecil jer. Kakak sulung asyik kena marah jer. Semua salah kakak besar. Saya takut anak jadi trauma. Dia kalau menjerit atau marah saya rasa nak lari rumah. Kalau saya cuba pertahankan anak saya. Dengan saya-saya kena marah.. Abang nak tahu tak Allah sayang abang. Bila saya dengar ketua keluarga ingin bertanya soalan begini tandanya dia seorang yang baik dan bertanggungjawab. Abang nak bantu dan selesaikan.Sebenarnya selalu wanita tanya masalah suka cubit dan marah anak-anak. Bila saya dengar saya terus tanya ada bincang dengan suami..itu antara punca utama.Abang nak tahu tak sebenarnya bukanlah kita nak salahkan sesiapa. Selalunya wanita yang selalu marah-marah anak dan tak boleh kawal emosinya kerana dia dahagakan perhatian dan cinta suaminya. Dia rindukan suaminya. Dia ingin suaminya bersamanya. Isteri kita wanita yang Allah jadikan sensitif. Jiwa mereka lembut. Mereka dahagakan kasih sayang dan rasa kebersamaan dalam membuat segala urusan rumahtangga. Wanita ini bila kita dah dapat hati dia. Semuanya akan jadi superb. Juta-juta kali lebih layanan dan kasih sayangnya kepada suami dan anak-anak. Bila dah terluka dan sakit semuanya berubah… Kita perlu sedar. Dia bukan bibik kita. Dia bukan orang gaji kita. Mereka wanita yang kita nikahi maksudnya ingin kita cintai,sayangi, bimbing dan pembantu kita sehingga syurga Allah. Mereka bukan milik kita. Mereka amanah Allah.. Sebab tu kata ulama pintu agama sebuah keluarga ialah ayah. Pintu agama buat anak-anak ialah ibu. Jika kita membimbing isteri kita dengan Islam dengan cinta dan sayang insyaAllah isteri kita akan bimbing anak-anak kita Islam dengan cinta dan sayang. Mereka dahagakan belaian dan kasih sayang.Peluk mereka. Sayangi mereka. Lihatlah nanti mereka akan peluk dan sayang isteri & anak-anak-ebitlew #keluargasunnahPerlisJom bersama dalam Keluarga Sunnah #PerbaikiDiri seterusnya di Ipoh, Penang, Terengganu, Kelantan, Sabah, Sarawak.Daftar di : https://transformjiwa.com/keluarga-sunnahWhatsApp : wasap.my/60173666848

Posted by Ebit Lew on Monday, 9 September 2019

Jom bersama dalam Keluarga Sunnah #PerbaikiDiri seterusnya di Ipoh, Penang, Terengganu, Kelantan, Sabah, Sarawak.
Daftar di : https://transformjiwa.com/keluarga-sunnah
WhatsApp : wasap.my/60173666848

Sumber: Ustaz Ebit Lew

Aqmal Ezany

I write what is right

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.