Siakap Keli

Juruterbang Tersangkut Pada Kabel Elektrik Lepas ‘Terjun’ Daripada Pesawat

Seorang juruterbang F-16, dari tentera Belgium dilaporkan selamat selepas dirinya tergantung pada kabel elektrik berkuasa tinggi pada beberapa ketika. Sebelum itu, juruterbang tersebut telah dilucutkan dari pesawatnya yang mengalami kerosakan ketika melakukan penerbangan di udara.

Kejadian yang berlaku di bandar Pluvigner di Brittany memaksa juruterbang tersebut menggunakan payung terjun untuk mendarat. Namun, malang menimpa dirinya apabila payung terjun berkenaan membawanya ke arah kabel elektrik berdekatan kawasan pertanian.

Dalam masa yang sama, pesawat yang dinaiki, dilaporkan terhempas di ladang berhampiran selepas memusnahkan sebuah bumbung rumah. Disebabkan kejadian tersebut, puluhan petugas pemadam kebakaran dan polis telah dipanggil ke tempat kejadian bagi menyelamatkan juruterbang tersebut dari kabel elektrik.

Akhirnya, juruterbang itu berjaya diselamatkan selepas sumber kuasa dipotong terlebih dahulu dan dia dibawa ke hospital berhampiran bagi mendapatkan rawatan susulan dan pemeriksaan kesihatan.

Menerusi kenyataan Kementerian Pertahanan Belgium, pesawat tersebut telah mengalami kerosakan pada bahagian enjin yang tidak dapat ditentukan. Walau bagaimanapun, juruterbang tersebut bertindak bijak dan dapat menyelamatkan dirinya.

Menurut seorang penduduk yang berada berhampiran, kejadian tersebut dilihat sebagai satu kemalangan letupan.

Isteri saya berada di dalam rumah dan dia mendengar letupan besar, diikuti satu saat, dia pergi ke taman dan melihat pesawat terbakar.

Kita boleh mengatakan ia satu keajaiban, sayap pesawat merobohkan beberapa bumbung di sebelah utara rumah kita, kerosakan itu terlalu teruk.

Pesawat yang terlibat dilaporkan tidak bersenjata ketika kemalangan berlaku. Walau bagaimanapun, sekitar 100 orang pegawai polis telah mengawal tapak kemalangan dan menyiasat punca sebenar kemalangan tersebut.

Sumber: Metro Uk