Uncle Kentang Puji Pemilik Restoran Sanggup Tinggalkan Kedai Demi Nak Bagi Makan Orang

Tidak semua orang di atas muka bumi ini bernasib baik. Perkara ini kerana terdapat segelintir golongan di sekeliling kita terpaksa mengharungi kehidupan dengan serba kekurangan. Namun begitu, banyak juga individu dan pihak yang prihatin terhadap nasib golongan tersebut dan tidak berfikir panjang untuk menghulurkan bantuan.

Menerusi satu perkongsian melalui Facebook Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang, terdapat satu peristiwa di mana pemilik kedai makan berlari membawa makanan kepada anak-anak lapar. Tindakan tersebut dilakukan setelah Uncle Kentang menyiarkan kisah mengenai beberapa anak kecil yang sedang dalam kelaparan di Merlimau.

MELAYU GILA LARI ..TINGGALKAN KEDAI MAKAN SENDIRI….Saya siarkan orang lapar tak makan. Ini Melayu gila sama isteri…

Posted by Kuan Chee Heng on Thursday, 19 September 2019

Menerusi perkongsian tersebut, beliau mendakwa pemilik kedai itu bersama isterinya berlari membawa makanan yang kepada lima orang anak yang berada dalam kelaparan di Merlimau. Disebabkan tindakan mereka, anak-anak tersebut dapat menikmati makanan yang masih panas.

Tambahnya melalui perkongsian itu, Kuan Chee Heng turut memuji sikap pemilik kedai tersebut yang berusaha bersungguh-sungguh demi mengisi perut anak-anak berkenaan. Menurutnya, pemilik yang dikenali sebagai nama Azhar itu sebenarnya ‘gila’ kerana kebaikan yang dipamerkan.

Tidak terlepas, rata-rata warganet juga memuji tindakan pemilik kedai tersebut malah ada juga yang berhasrat untuk mengunjungi kedai berkenaan pada masa akan datang.

“Kita serbu kedai dia, biar dia tak menang tangan buat kerja, biar rezeki dia bertambah”

“Makanan dia sedap-sedap belaka takut yang diet tu tak dapat control diet ja”

“Andaikata itu sudah tertulis rezeki yang kita dapat itu ada rezeki orang lain dalam rezeki kita”

“Kedai yang macam ni lah kita kena support. Berniaga sambil beramal. Terbaik”

Sumber: Kuan Chee Heng

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Editor: Nur Farra

Tambah komen

Dari Wiser.my