Siakap Keli

“Accident Sampai Nak Putus Jari”, Rintihan Para ‘Rider’ Buat Hati ‘Remuk’

Gambar: @leehisham98
Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Sejak semalam, isu mengenai pengurusan Foodpanda yang mengekalkan skim pembayaran baharu menjadi topik hebat dibincangkan terutamanya diruangan media sosial. Bukan itu sahaja, rata-rata netizen bertindak melancarkan boikot terhadap aplikasi penghantaran makanan dengan cara memadam aplikasi tersebut di dalam telefon bimbit mereka.

Perkara ini hebat diperdebat adalah dikaitkan dengan kesungguhan rata-rata “rider” ketika menjalankan tugas. Apa tidaknya, bagi menghantar setiap pesanan, seorang penghantar makanan terdedah kepada pelbagai bahaya dan risiko kemalangan ketika berada di atas jalan raya.

Melalui perkongsian oleh seorang individu melalui laman Twitter @zikriasmani, dia mendakwa bahawa dua orang rakannya telah meninggal dunia ketika menjalankan tugas menghantar makanan kepada pelanggan. Namun, apa yang dikesalkan ialah kematian kedua-dua rakannya itu dipercayai tidak mendapat pembelaan kerana ketiadaan insuran. Disebabkan itu, dia menganggap bahawa pengurusan Foodpanda tidak memikirkan kebajikan “rider” namun hanya mementingkan keuntungan.

Pemilik akaun Twitter itu juga turut menceritakan kisah seorang ‘rider’ yang menangis ketika pihak pengurusan Foodpanda mengumumkan skim pembayaran baharu. Tambahnya, ‘rider’ tersebut menangis adalah kerana ketika waktu itu dua orang anak kecilnya telah ditahan di wad.

Kisah yang dikongsikan oleh individu ini telah membuktikan mengenai pengorbanan dan sikap komited rata-rata ‘rider’ ketika menjalankan tugas.

Rata-rata netizen yang membaca ciapan tersebut bersimpati dengan nasib yang terpaksa diterima oleh ‘rider’ Foodpanda dan turut menyatakan sokongan mereka kepada individu yang masih bertugas.

“Biar makanan kami sampai lambat asal korang selamat”

“When we get notes “hati hati bawak motor” tu pun dah cukup rasa kami dihargai”

Selain itu, ada juga netizen dalam kalangan ‘rider’ yang menceritakan pengalaman mereka terlibat dalam kemalangan ketika menghantar pesanan kepada pelanggan.

“Bukan nak tipu, pernah kena dah. Yang management fp akan tanya ‘how was the food?”

“Accident sampai nak putus jari, soalan pertama dorg tanya makanan dah hantar ke”

Sumber: Zikri Asmani

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.