Siakap Keli

“Sampai Ada Yang Panggil Aku Lembu, Dugong” Gadis Pernah Jadi Mangsa Buli, Kesal Dulu Tak Pertahankan Diri

Setiap orang kat dunia ini mesti akan ada detik hitam dalam hidupnya tak semestinya kehilangan orang tersayang malah kutukan daripada orang asing juga menjadi detik hitam sekaligus memberi impak kepada diri.

Mungkin tidak asing lagi dengan nama Arlina Banana di laman media sosial terutamanya di Instagram dan Twitter. Dia sangat aktif di Twitter sehinggakan ada segelintir masyarakat yang memainkan isu bentuk tubuh Arlina.

Gadis ini sekali lagi menyuarakan rasa kesal di laman Instagram tentang dirinya bahkan tidak kisah dengan apa yang berlaku sebelum ini. Dia akui sejak berusia 10 tahun diejek oleh orang terdekat.

People started calling me fat since I was 10 years old. All kind of names pernah rasa. Badak, kerbau, lembu, babi, dugong, gajah, walrus and to be honest, these are all strong animals, so thank you for the compliments.

“Dalam kena ejek, waktu tersebut saya hanya ketawa dan tidak bertindak untuk pertahankan diri sendiri”

Dalam kena ejek, there are times where I just laugh along and didn’t even stand up for myself. Especially if yang buat lawak tu pakcik makcik or even my own cikgu. Kang melawan dikatanya biadap, padahal diri sendiri kurang ajar tak sedar pulak! Tibakan emo

Tapi the worst kind of bully is actually myself. Dah la consistently kena hina sejak 10 years old, lepas tu join pulak hina diri sendiri. Mesti ada je benda nak complain.

View this post on Instagram

Day 14: Write an apology letter to yourself – People started calling me fat since I was 10 years old. All kind of names pernah rasa. Badak, kerbau, lembu, babi, dugong, gajah, walrus and tbh these are all strong animals, so thank you for the compliments. – Dalam kena ejek, there are times where I just laugh along and didn’t even stand up for myself. Especially if yang buat lawak tu pakcik makcik or even my own cikgu. Kang melawan dikatanya biadap, padahal diri sendiri kurang ajar tak sedar pulak! Tibakan emo 🤣 – Tapi the worst kind of bully is actually myself. Dah la consistently kena hina sejak 10 years old, lepas tu join pulak hina diri sendiri. – Mesti ada je benda nak complain. Asik rasa kan best if lengan kecik sikit. Peha less menggeleber. Or why perut buncit sangat. Kenapa kulit kering. Kenapa kulit berminyak. Kenapa muka bulat. Consistently criticising your own body. Why do you do that to yourself? So yes, your body deserves an apology, from yourself. – Just write down whatever you’re feeling. You don’t have to show it to the world, so no judgement. Make peace with your current body. Love it unconditionally. Appreciate the fact that you have a body! #fitoverfitnah #swipeuntukjoinIsakithati #justkidding #iokayje #cumawheretofindsantau

A post shared by @ arlinabanana on

Asik rasa kan best if lengan kecik sikit. Peha less menggeleber. Or why perut buncit sangat. Kenapa kulit kering. Kenapa kulit berminyak. Kenapa muka bulat. Secara konsisten kritik diri sendiri. Kenapa awak buat untuk diri sendiri? Ya sekarang saya minta maaf dan layak untuk dimaafkan daripada diri sendiri.

Boleh tulis apa yang kamu rasa dan tak perlu untuk tonjolkan kepada dunia. Cuba untuk jadi diri sendiri dan bangga dengan diri. Sayangilah diri anda. Jadilah kisah wanita ini untuk meningkatkan kenyakinan pada diri anda.

Sumber: Arlina Banana

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.