Siakap Keli

(Video) Tiba-Tiba Melambung, Viral Lelaki Dikhuatiri Maut Tangki Septik Meletup Dipercayai Kena Api

Jakarta, 6 Nov – Seorang pekerja pembersihan loji kumbahan dikhuatiri maut apabila tangki septik yang dibersihkannya di salah sebuah rumah meletup secara tiba-tiba di daerah Cakung, Jakarta Timur pada Isnin lalu.

Mangsa yang pada ketika itu baru sahaja selesai menyedut tangki najis berkenaan telah menyalakan api pada kertas di lubang tangki bagi memastikan sudah tidak ada gas di dalam tangki berkenaan.

Dalam satu video yang tular, mangsa dilihat memijak lubang tangki septik sebelum ledakan berlaku dipercayai berpunca daripada mendapan gas yang terkumpul di dalam tangki berkenaan.

“Penyebab ledakan akibat gas yang terendap puluhan tahun dalam tangki septik kena api,” kata jurucakap Polis Cakung, AKP Tom Sirait kepada media tempatan semalam.

Ketika kejadian, mangsa menyalakan kertas di lubang itu dan mendapati ia terpadam, meyakinkannya bahawa proses pembersihan telah selesai.

Namun apabila dia ingin meninggalkan lokasi berkenaan, tiba-tiba tangki tersebut meletup, membuatkannya jatuh ke dalam tangki itu. Mangsa dibawa ke hospital dan disahkan meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya.

Berikutan itu, warga maya menimbulkan soalan sama ada cara mangsa menguji kewujudan gas itu tepat ataupun tidak. Menurut

“Meledak kerana tiada laluan udara. Di tangki septik ada gas hidrogen sulfida (H2S), gas metan dari protein yang terurai,” kata wakil organisasi Perunding Alam Sekitar, IPAL Center, Abie Wiwoho kepada Detik News hari ini.

Tambahnya, apabila pengudaraan tersumbat dan api dinyalakan, letupan akan berlaku.

Sumber: Detik News

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.