Siakap Keli

‘Comfirm’ Dah Tak Nak Kongsi Lagi Tuala Lepas Baca Perkongsian Ini

Gambar sekadar hiasan
Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Banyak perkara yang kita kongsikan dalam hidup ini. Tambahan lagi apabila bersama pasangan, ahli keluarga atau pun teman rapat. Baik dari segi rahsia, makanan, barangan peribadi, semuanya sedia untuk dikongsikan.

Namun, konsep ‘sharing is caring’ nampaknya tidak boleh diguna pakai dalam penggunaan tuala anda. Ianya hanya boleh digunakan untuk anda seorang sahaja secara peribadi tanpa berkongsi dengan sesiapa pun. Apakah sebabnya?

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsian oleh Hello Doktor seperti di bawah. Jangan ambil remeh kerana ia boleh mengundang risiko bahaya kepada kesihatan anda.

Kuman boleh berpindah melalui perkongsian tuala

Tanpa mengira anda adalah kawan baik, ahli keluarga atau suami isteri, tuala adalah barangan peribadi dan tetap tidak boleh dikongsikan. Ini kerana perbuatan berkongsi tuala boleh memindahkan kuman di antara satu individu kepada individu yang lain. 

Untuk pengetahuan anda, kita semua mempunyai kuman pada permukaan kulit kita tidak kira anda menjaga kebersihan atau tidak. Kebiasaannya, ia tidak berbahaya namun boleh menyebabkan infeksi kepada individu lain yang ada masalah kulit.

Perbuatan berkongsi tuala ini sudah pasti akan memindahkan kuman di antara individu. Kebanyakan kuman tidak boleh memasuki kulit yang normal, jadi ia akan berkumpul di permukaan kulit dan menunggu untuk dipindahkan lagi kepada individu lain pula.

Apa akibatnya?

Bukan sahaja perbuatan ini akan menyebabkan tubuh badan anda menjadi tempat pembiakan kuman, malahan ia juga boleh mengakibatkan beberapa kondisi kesihatan kepada individu. Antaranya kondisi yang mungkin terjadi adalah:

  1. Infeksi staph
  2. Infeksi yis
  3. Jerawat
  4. Ringworm
  5. Jock Itch
  6. Pink eye
  7. Athelete’s foot

Jangkitan kudis buta

Perunding Dermatologi Dr Saadiah Sulaiman turut menjelaskan bahawa perbuatan berkongsi barangan peribadi terutamanya pakaian yang dipakai pada kulit boleh menyebabkan jangkitan kudis buta.

Jangkitan ini disebabkan oleh kutu halus yang dikenali sebagai Sarcoptes scabiei. Kutu halus ini akan menetaskan telur di kawasan kudis buta sebelum menjadi ulat yang kemudiannya menjadi punca kepada serangan ekzema dan pelbagai lagi kondisi kulit yang lain.

Gambar sekadar hiasan

Jadi, anda masih mahu berkongsi?

Sebenarnya, kondisi-kondisi ini bukan sahaja disebabkan oleh perkongsian tuala semata-mata. Perkongsian pakaian seperti baju, seluar, kasut atau pakaian dalam juga boleh mendatangkan kesan yang sama!

Apa yang anda boleh lakukan?

Perkara paling penting yang anda perlu lakukan adalah berhenti daripada berkongsi barangan peribadi anda seperti tuala. Jika ada yang ingin meminjamnya, cuba tolak dengan baik.

Selain itu, anda juga perlu membasuhnya secara berkala. Mungkin seminggu sekali? Bergantung kepada anda. Cuma jangan tunggu sehingga ia berbau busuk dan berwarna keruh ya?

Konklusi

Kesimpulannya, tidak semua perkara boleh dikongsikan. Ya, mungkin benar sharing is caring. Tapi ‘care’ sangat ke kalau kita ‘share’ benda yang tak elok seperti kuman? Jadi, simpan dan guna barangan peribadi anda untuk anda seorang sahaja.

Sumber : Ahmad Farid/Hello Doktor

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.